Vinkovci: 7. moto susreti

Photo PU_VS/Akcije/Moto_susreti/2012-Vinkovci/moto plakat-200x300.jpg

U Vinkovcima će se od 20. do 22. srpnja, na stadionu HNK Cibalije, održati sedmi Moto susreti u organizaciji Moto kluba „Vinkovci“, zato vozači a i posjetitelji, pozivamo na dodatni oprez.

 Foto: Moto klub Vinkovci

U Vinkovcima će se od 20. do 22. srpnja, na stadionu HNK Cibalije, održati sedmi Moto susreti u organizaciji Moto kluba „Vinkovci“. Moto susreti će imati humanitarni karakter, a u bogatom programu, već u petak, svi prisutni moći će uživati u nastupu Psihomodopopa, dok je za subotu od 16 sati predviđen program akrobacijske vožnje motocikla, popularni stunt show u Genscehrovoj ulici, nakon čega slijedi defile motorista ulicama Vinkovaca te u večernjim satima koncert Atomskog skloništa. Na sedmim Moto susretima očekuje se oko 6000 zaljubljenika u motore, glazbu i dobar provod.

Radi održavanja predstave vještine egzibicionista u vožnji motocikla, dana 21. srpnja 2012 . g. u vremenu od 16 do 19 sati, za odvijanje cestovnog prometa zatvorit će se dio Ulice H. D. Genschera u profilu županijske ceste Ž4170, od raskrižja sa Ulicom H. V. Hrvatinića do raskrižja sa Ulicom Lavoslava Ružičke.  Na spomenutoj cestovnoj dionici promet će se zatvoriti na način da će se izvršiti preregulacija prometa alternativnim ulicama navedenoga dijela grada Vinkovaca.

Defile motociklista održat će se u sustavu normalnog odvijanja toka prometa, uz pratnju policijskih službenika motociklista.

Uzimajući u obzir da se narednih dana očekuje pojačana frekvencija vozača i vozila u cestovnom prometu ovom prilikom objavljujemo nekoliko prometno-preventivnih savjeta koje je za sve vozače pripremila prometna policija:

  • Jedno od temeljnih načela sudjelovanja u prometu je da uvijek morate biti vidljivi drugim vozačima, a vaši postupci moraju biti jasni za sve sudionike!
  • Položajem svoga vozila na cesti jasno pokažite svoju namjeru, uzmite u obzir  polje vidljivosti drugih sudionika i  jeste li im u vidokrugu? To je jednako važno kao što je i važno da vi u svakom trenutku imate u vidnom polju sve što se oko vas događa.
  • Mnoge nesreće mogle su biti izbjegnute, a mnoge su se i dogodile tako što je izostalo upozorenje drugima na svoju prisutnost. Gledajte i skrenite pozornost na sebe.
  • Nikada nemojte biti neodlučni u izvođenju radnje koju ste naumili izvesti. Taktika „bi – ne bi“ ili „kreni pa stani“ izuzetno je opasna! Zbunjujuća za druge. Ako pak sretnete u vožnji takovog vozača, ostavite mu dosta prostora, ne požurujte ga, ne trubite mu, ne upozoravajte ga svjetlima, ne gurajte se ispred njega. Ne ljutite se. Važno je da ste ga vidjeli, procijenili što će napraviti, pa strpljivo pričekajte neka obavi radnju koju namjerava. Iskažite namjeru!
  • Upotrebljavajte pokazivače smjerakako biste druge vozače upozorili o vašoj namjeri. Uvijek, bez obzira ima li koji vozač u vašem vidnom polju. Bilo da skrećete, mijenjate prometne trake, stapate li se s drugim prometnim tokom, napuštate autocestu ili brzu cestu, parkirate, zaustavljate li se ili se isključujete iz prometa, uključujete se s trake za ubrzavanje u drugi prometni tok... ili mijenjate na bilo koji način položaj svoga vozila. Uvijek!
  • Znak (odgovarajućim pokazivačima smjera) mora se početi davati dovoljno rano tako da vozači pored vas ili iza, mogu raspoznati i odgovoriti postupkom na vašu promjenu smjera i/ili moguće smanjenje brzine.  Davanje znaka neposredno pred izvršenje radnje može biti prekasno. Isto tako, davanje znaka prerano vozači iza mogu pogrešno interpretirati, kao i vašu namjeru. 
  • Razmak od vozila ispred podešavajte pritiskom na papučicu gasa, usporite, ne vozite preblizu, ne samo što je to opasno zbog nalijetanja na vozilo ispred u slučaju intenzivnog kočenja, već i zato što u „sjeni“ velikih vozila niste vidljivi za druge. No, i vama je vidno polje ograničeno. Takvom vožnjom ni vi ne vidite prometnu situaciju dovoljno daleko ispred vašega vozila.
  • Zapamtite, uvijek za vožnje položajem vozila si osigurajte najbolju vidljivost! Tako ćete biti uvijek vidljivi i drugim vozačima. Svoju namjeru najavite jasno i pravodobno, ali tek nakon što ste provjerili sve uvjete da li istu možete izvesti na način da ne ometate ili ugrožavate druge! Vaši postupci moraju biti jasni za sve sudionike prometa! Imajte povjerenja u druge, a vozite tako da opravdate njihovo povjerenje!

Za motocikliste imamo sedam – nazovimo ih zapovijedi:

  • uvijek nosite kacigu,
  • uvijek nosite zaštitnu opremu,
  • nikada nemojte voziti pod utjecajem (alkohola, droga, lijekova),
  • vozite samo u dobrim vremenskim uvjetima,
  • vozite odgovorno,
  • pretpostavite da ste nevidljivi i stalno osmatrajte cestu,
  • informirajte se o cestovnim pravcima koje namjeravate koristiti. 

Smanjite brzinu -neprilagođena i nepropisna brzina nedvojbeno su jedan od najvećih izvora opasnosti u prometu. Vozač mora za vrijeme vožnje uvažavati sva ograničenja i propise o primjeni odgovarajućih brzina kretanja vozilom.

Osim strogo određenih pravila o brzinama vožnje u naseljima, na različitim vrstama cesta, te s obzirom na kategoriju vozila, voziti se mora u svakoj prilici prilagođenom brzinom, a u skladu s prometnim i kolničkim uvjetima.

Poštujte prometne propise zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.Sudjelujući u prometu u svojstvu vozača, često zaboravljamo kako radimo nešto što bi nas moglo koštati ne samo zdravlja ili novaca već i vlastitog života.
 

Svim sudionicima u prometu želimo da sretno stignu do svojeg odredišta!