Akcija "Mir i dobro" - za veselije, ljepše i svečanije blagdane

Photo PU_BB/slike vijesti/miridobro.jpg

Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.   

Foto: ilustracija 

          Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

          Inače, „Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira. Radi slavlja, kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. 

Što će policija poduzimati akcijom „Mir i dobro“?

           Preventivnom akcijom „Mir i dobro“, a posebice tijekom prosinca, u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i optimalnoj sigurnosti u prometu prilikom očekivanih zimskih uvjeta na cestama. U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće svekolike sigurnosti građanki i građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova i predstavnike crkve kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zloporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a naročito od improviziranih sredstava kućne izrade.

           Izbjegnimo neželjene posljedice!

          Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg njihova okupljanja, pozivamo građanstvo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

           Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek oprezan i razborit prije uporabe takvih sredstava.

           Savjeti građanima:

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

- Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

- Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

- Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

- Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

- Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

- Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomičite! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju!

- Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i svečanije!

             Zakonska regulativa i  pirotehnička sredstva

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima („NN“ broj 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10), pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I., II i III. 

Pirotehnička sredstva razreda I.čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva III. razreda su rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Sukladno članku 30. navedenog Zakona:

            - pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima osobama starijim od 14 godina,

            - pirotehnička sredstva razreda II. i III. mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijima od 18 godina,

            - uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.  

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom (u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM*) ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.*

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM.*

(*Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90., 47/90. i 29/94. - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine).

Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Zakon predviđa i kazne za Nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina. 

Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se  kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Statistički podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“!

            Tijekom prošlogodišnje akcije „Mir i dobro" na području RH zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima 58 osoba je ozlijeđeno, od kojih je 24 zadobilo teške tjelesne ozljede, a među njima je devetero djece.

            Prijavljeno je 25 propucavanja raznih objekata od čega 4 obiteljske kuće, 9 automobila i 12 ostalih objekata. 

            Zbog nezakonita posjedovanja i uporabe oduzeto je 64 komada raznog oružja, 1491 komada streljiva raznog kalibra, 1 kilogram eksploziva, 43 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombi i sl.), te 5792 komada raznih pirotehničkih sredstava.

            Na području PU bjelovarsko-bilogorske za vrijeme provođenja akcije „Mir i dobro“ zbog neopreznog rukovanja petardama  jedna  punoljetna osoba  i jedno dijete zadobili su teške tjelesne ozljede, a jedna punoljetna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede uslijed nepravilnog rukovanja vatrenim oružjem. Lake tjelesne ozljede zbog neopreznog rukovanja petardom zadobilo je jedno dijete). Propucavanja objekata ili automobila nije bilo. 

            Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je jedno vatreno oružja, 497 komada streljiva različitog kalibra, jedno eksplozivno sredstavo i 29 komada pirotehničke galanterije II. razreda. Zbog nezakonitog posjedovanja oružja i streljiva počinjena su dva kaznena djela radi čega su dvije osobe kazneno prijavljene, te dva prekršaja radi čega su tri osobe prekršajno prijavljene. Uz navedeno, kao posljedica nezakonite uporabe pirotehničke galanterije evidentirano je jedno kazneno djelo „Oštećenje tuđe stvari“.