Oprezno u prometu uslijed kišnih oborina

Photo PU_BB/Promet/smrt na cesti.png

Tijekom predstojećih dana očekuju se nepovoljne vremenske prilike odnosno obilnije kišne oborine, a kako se ne bi događale prometne nesreće, pozivamo sve sudionike u prometu na povećan oprez i poštivanje prometnih znakova i propisa. 

Foto: ilustracija

         Tijekom predstojećih dana očekuju se nepovoljne vremenske prilike odnosno obilnije kišne oborine, a kako se ne bi događale prometne nesreće, pozivamo sve sudionike u prometu na povećan oprez i poštivanje prometnih znakova i propisa. Uslijed kišnih oborina kolnici postaju klizavi, a dolazi i do akumuliranja manje ili veće količine vode na kolniku, a što u kombinaciji s neprilagođenom brzinom, može dovesti do zanošenja vozila i prelaska na suprotni prometni trak i slijetanje vozila van ceste.

         Vozačima savjetujemo da prilagode vožnju uvjetima na kolniku, odnosno da prvenstveno smanje brzinu kretanja, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu.

         Svim sudionicima u prometu naglašavamo važnost poštivanja prometnih znakova, a posebice znakova kojima se reguliraju prava prvenstva na raskrižjima i kojima se upozoravaju na obilježene pješačke prijelaze i ograničenja brzina kretanja.

         Vozače bicikala pozivamo da ne upravljaju biciklima i istovremeno u jednoj ruci drže kišobran, jer time povećavaju mogućnost vlastitog pada i udara u vozilo i objekt ispred sebe, a samim time i teškog ozljeđivanja. Ističemo da pješaci i vozači bicikala moraju noću i u vrijeme smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućom materijom – reflektirajućim prslukom i slično.