Oprezno s petardama!

Photo PU_BB/slike vijesti/miridobro.jpg

U zadnje vrijeme svjedoci smo stradavanja uzrokovano korištenjem raznih pirotehničkih sredstava. Podsjećamo da MUP i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija je započela 12. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2012. godine, a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.  

Foto: Ilustracija

U zadnje vrijeme svjedoci smo stradavanja uzrokovano korištenjem raznih pirotehničkih sredstava.

Podsjećamo da MUP i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija je započela 12. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2012. godine, a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Policija nije svemoćna pa je u provedbi akcije veoma važan doprinos svakog pojedinca jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Valja imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Valjalo bi uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.

Kako biste ovaj put postupili pametnije i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obavezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.

Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.

Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima.

Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!