U Garešnici održane preventivne aktivnosti u sklopu kampanje „Živim život bez nasilja“

Photo PU_BB/Zivot bez nasilja/logo-slide 2.jpg

 Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

U nastavku aktivnosti iz preventivnog projekta ''Živim život bez nasilja'' koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, danas 25. ožujka u Garešnici je održana interaktivna radionica i tematska predstava.

Preventivne aktivnosti započele su interaktivnom radionicom o nenasilju i toleranciji u Osnovnoj školi Garešnica u kojoj je sudjelovalo oko 80 učenika sedmih razreda. Voditelji radionice bili su Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju PU bjelovarsko-bilogorske i Mislav Mihael Mandir iz nevladine organizacije „Status M“. Učenici su aktivno sudjelovali u aktivnostima pri čemu se razgovaralo o prepoznavanju i prijavljivanju nasilja te o načinima djelovanja pojedinca i zajednice u duhu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

U nastavku programa učenici su imali priliku pogledati kazališnu predstavu u režiji Zijaha Sokolovića „Nasilje - za nasilje nema opravdanja“ koja je dio THE/ARTO projekta, odnosno projekta edukacije djece kroz umjetnost a u izvedbi glumaca Ivane Krizmanić i Marka Makovičića . Predstava ima za cilj  prenošenja znanja o oblicima nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima, kao i mogućnostima nenasilnog riješavanja sukoba.

 Aktivnostima su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, policije i relevantnih institucija sa područja grada Garešnice. Provoditelje, učenike, nastavnike i uzvanike pozdravila je Dajana Vitez ravnateljica OŠ Garešnica, Dalibor Čajsa načelnik Policijske postaje Garešnica i Velimir Žunac gradonačelnik Grada Garešnice. Ravnateljica škole je naglasila važnost suradnje dva ministarstva u vrijednom cilju promicanja nenasilja.  Gradonačelnik je istaknuo da kao bivši nastavnik u toj školi i gradonačelnik prepoznaje vrijednost ovog projekta u ostvarenju zajedničke zadaće društva bez nasilja. Načelnik Policijske postaje Garešnica izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom policijske postaje i škole u provođenju preventivnih aktivnosti i pozdravio provođenje još jednog preventivnog projekta na području PP Garešnica.

     Tijekom ove školske godine održati će se i treća komponenta projekta „Živim život bez nasilja“ u koju će biti uključeni učenici koji su sudjelovali u ove dvije komponente projekta pri čemu će imati priliku iznijeti svoja razmišljanja na temu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije kroz različite aktivnosti od rasprave do kreativnog izričaja.