Obilježen Međunarodni dan suzbijanja nasilja nad ženama

Photo PU_BB/slike vijesti/Živim život bez nasilja.jpg

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Povodom obilježavanja današnjeg dana 25. studenoga - Međunarodnog dana suzbijanja nasilja nad ženama, Policijska uprava bjelovarsko- bilogorska organizirala je 24. studenoga okrugli stol na temu Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama pod sloganom „Živim život bez nasilja“.

Cilj akcije „Živim život bez nasilja“ je senzibiliziranje građana na problem nasilja, te poticanje na prijavljivanje nasilja u obitelji, ali i izgradnja kulture nenasilja među mladima.

Okrugli stol održao se u Bjelovaru u dvorani Croatia osiguranja, a u stručnoj raspravi sudjelovale su gđa. Đurđica Ištef Benšić, zamjenica gradonačelnika Bjelovara, gđa. Renata Sedlanić iz Obiteljskog centra bjelovarsko-bilogorske županije, gđa. Stana Prskalo iz Centra za socijalnu skrb, gđa. Jasna Barić iz udruge IRIS, gđa. Sanja Klauda- predsjednica Prekršajnog suda u Bjelovaru, gđa. Elvira Koić sa djelatnosti za psihijatriju Opće bolnice Bjelovar, gđa. Lidija Novosel, ravnateljica Turističko ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar te predstavnice PU bjelovarsko-bilogorska gđa. Monika Zorić i gđa. Barbara Vukalović. Na okruglom stolu svaka predstavnica iznijela je ulogu svoje institucije u problematici obiteljskog nasilja i probleme s kojima se susreću u radu te su građani upoznati sa osnivanjem međuresornog tima na području kako naše županije tako i na nacionalnoj razini s ciljem uspješnijeg suzbijanja nasilja u obitelji i pomoć žrtvama takvog nasilja.

Gđa. Monika Zorić iznijela je činjenicu da je broj nasilja u obitelji porastao nego prijašnjih godina (2006.g. – 509 prekršaja, a u 2011.g. – 642 prekršaja) međutim navela je da je zakonska regulativa u međuvremenu poboljšana i osviještene su razne institucije u vezi ove problematike što je dovelo do povećanja prijavljivanja ovih prekršaja. Ističe stereotip da je alkohol glavni čimbenik nasilja međutim statistički on predstavlja udio od 30%.

Predsjednica Prekršajnog suda u Bjelovaru gđa. Sanja Klauda navela je da se počinitelji takvih prekršaja najčešće kažnjavaju kaznom zatvora dok su kazne određene u dijapazonu od novčane kazne do 50 000 kuna do kazne zatvora do 90 dana.

Gđa. Elvira Koić iz Opće bolnice Bjelovar navela je da psihijatrija ima svoje mjesto kada je riječ o bolesti ovisnosti ili duševnoj bolesti, međutim također interveniraju i kada je riječ o akutnom stanju opijenosti mada to u osnovi nije njihov posao.

Gđa. Stana Prskalo iz Centra za socijalnu skrb Bjelovaru upoznala je sve prisutne sa kompleksnim radom Centra što se tiče nasilja u obitelji te mjerama i pomoći koje oni poduzimaju. 

Gđa. Jasna Barić iz udruge IRIS navela je da u njihovom skloništu trenutno ima mjesta za 16 osoba i da su, nažalost, sva popunjena te da žrtva može u Sigurnoj kući boraviti najviše godinu dana. Upoznala je sve prisutne da su ona te još jedna kolegica dobile licencu za provođenje psihosocijalnog tretmana sa počiniteljima obiteljskog nasilja.

Zamjenica gradonačelnika Bjelovara gđa. Đurđica Ištef Benšić navela je da grad Bjelovar financijski podupire Sigurnu kuću, te pokušava kroz razne mjere osigurati zapošljavanje i educiranje žrtava nasilja. Ističe da oni kao Grad posebno uskaču ako žrtva nasilja, nakon boravka u Sigurnoj kući, želi ostati u Bjelovaru.

Gđa. Renata Sedlanić iz Obiteljskog centra Bjelovarsko-bilogorske županije govorila je o važnosti osnaživanja žrtve nasilja, te činjenicu da je nekima potreban samo mali poticaj dok neki trebaju puno više da se izvuku. Također je naglasila da nasilje kao takvo ostavlja trajnu posljedicu u životu žrtve.

Ravnateljica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar gđa. Lidija Novosel naglasila je da su oni kao škola u poziciji da prepoznaju nasilje u obitelji kroz ponašanje djece te da svaku sumnju prijavljuju policiji.

Zaključak okruglog stola je da je nasilje u obitelji sveprisutno sa poražavajućom statistikom od jednog nasilja u obitelji dnevno te da se samo zajedničkom suradnjom raznih institucija mogu postići određeni rezultati te je u tu svrhu osnovan međuresorni tim. Međutim, ono što je najvažnije jest da treba osvijestiti žrtvu nasilja kao i njenu okolinu da nasilje nije prihvatljivo te važnost prijavljivanja istoga i da će u slučaju prijave žrtvi biti ponuđena zaštita i pomoć. 

Kao dodatnu aktivnost danas 25. studenoga policijski službenici za prevenciju PU bjelovarsko bilogorske posjetili su Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu Bjelovar gdje su organizirali i održali radionicu u 3.b razredu na temu „Nasilje u adolescentskim vezama“.