Korištenje dječjih autosjedalica

Photo PU_BB/slike vijesti/auto_policija.jpg

Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske će tijekom ožujka 2015. godine, provoditi pojačani nadzor prijevoza djece u vozilima i korištenja dječjih autosjedalica.

 Foto:ilustracija

Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske će tijekom ožujka 2015. godine, provoditi pojačani nadzor prijevoza djece u vozilima i korištenja dječjih autosjedalica, a protiv prekršitelja će poduzimati zakonom propisane mjere.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl.163. st. 4. i 5. propisano je da sva djeca do 150 centimetara visine moraju biti vezana u njima primjeren sustav vezanja, u autosjedalici ili uz pomoć posebnog dječjeg postolja koji je pričvršćen za automobil. Iznimno se djeca visine između 135 i 150 centimetara smiju voziti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila, ali samo ako im pojas odgovora  i ako su vezana na stražnjem sjedalu.

Istim propisom predviđeno je da vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete mlađe od tri godine, smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

 Za vozače koji prevoze djecu suprotno zakonskim odredbama predviđena je novčana kazna u iznos od 500 kuna.

Također obavještavamo i pozivamo sve vozače motornih vozila da tijekom ožujka 2015. godine u Informativnom centru policije, u Bjelovaru, na Trgu Eugena Kvaternika, mogu dobiti sve potrebne informacije o zakonskim obvezama i ispravnom korištenju dječjih autosjedalica, a sve kako bi se povećala sigurnost najmlađih u putničkim vozilima.

Podsjećamo da je na roditeljima i vozačima odgovornost za pravilan i siguran prijevoz djeteta u vozilu, a alternativa sigurnosti naših najmlađih ne postoji.