Dani tehničke ispravnosti mopeda i motocikala 2014.

Photo PU_BB/slike vijesti/Motori 13042013.jpg

 Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, po prvi puta će se provesti preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom. „Dani tehničke ispravnosti mopeda i motocikala 2014.“

Foto:ilustracija

          U razdoblju od 14. do 19. travnja  ove godine  na području Republike Hrvatske, pa tako i na području  Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, po prvi puta će se provesti preventivno-sigurnosna  akcija nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda pod nazivom. „Dani tehničke ispravnosti mopeda i motocikala  2014.“  Sukladno dosadašnjim akcijama za ostale vrste vozila i ovu će akciju organizirati Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i stanice za tehnički pregled vozila. Motocikli i mopedi (i ostala vozila L kategorije) su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, stoga je ova akcija i usmjerena isključivo na te kategorije vozila.

            Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača mopeda i motocikala glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu na cesti, odnosno izbjegavanju prometnih nesreća uzrokovanih tehničkom neispravnošću vozila, budući da je opće poznato da je vozilo (uz vozača i cestu) jedno od tri osnovna čimbenika sigurnosti prometa na cestama. 

            Akcija će se provoditi prema sljedećim pravilima:

1.      Tijekom tjedna 14. – 19. travnja 2014.g. akciji mogu pristupiti isključivo vozila L kategorije (mopedi, motocikli, laki četverocikli, četverocikli, mopedi i motocikli s bočnom prikolicom te tricikli)

2.      Akcija je dobrovoljna, odnosno svaki vozač ili vlasnik vozila koji na neki način sazna za akciju, može u predviđenom terminu pristupiti pregledu vozila u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila.

3.      Akcija se provodi u svim stanicama za redovni tehnički pregled na području Republike Hrvatske.

4.      Na akciju može pristupiti bilo koji tip vozila i vrsta vlasnika.

5.      Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve stranke koje se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

6.      Pri pregledu vozila nadzornici tehničke ispravnosti će na osnovi svog iskustva i automehaničarskog znanja savjetovati vlasnika o eventualnim nedostacima na vozilu.

          Stoga ovim putem pozivamo sve vozače i vlasnike mopeda i motocikala da se uključe u akciju i da se u vremenu od 14. – 19. travnja 2014.g. svojim vozilima upute u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila gdje će moći obaviti besplatan tehnički pregled svojeg vozila, te dobiti odgovarajući stručan savjet.

         Sigurnu i ugodnu vožnju želi Vam Policijska uprava  bjelovarsko-bilogorska.