Akcija "Mir i dobro" - za veselije, ljepše i svečanije blagdane

Photo PU_BB/slike vijesti/miridobro.jpg

Foto: ilustracija

         Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

          Inače, „Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani  protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira. Radi slavlja, kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. 

Što će policija poduzimati akcijom „Mir i dobro“?

          Preventivnom akcijom „Mir i dobro“, a posebice tijekom prosinca, u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i optimalnoj sigurnosti u prometu prilikom očekivanih zimskih uvjeta na cestama. U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće svekolike sigurnosti građanki i građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova i predstavnike crkve kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zloporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a naročito od improviziranih sredstava kućne izrade.

           Izbjegnimo neželjene posljedice!

           Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima većeg njihova okupljanja, pozivamo građanstvo na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

           Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek oprezan i razborit prije uporabe takvih sredstava. 

Savjeti građanima:

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

- Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

- Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

- Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

- Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

- Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

- Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomičite! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju!

- Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i svečanije!

            Zakonska regulativa i  pirotehnička sredstva

           Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja („NN“ broj 70/117), pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstava kategorije F1, F2 i F3.

           Pirotehnička sredstva kategorije F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, amocres za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

           Pirotehnička sredstva kategorije F2 čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva kategorije F3su rakete, fontane, vatrometne kutije, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Sukladno članku 62. navedenog Zakona:

            -pirotehnička sredstva kategorije  F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima osobama starijim od 14 godina,

            - pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijima od 18 godina,

            -uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca i osobama mlađim od 18 godina, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.  

            Za prekršaje uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije mlađih od 18 godina, izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosuod 5.000 do 15.000 kuna.

            Za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehničko sredstvo propisana je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna.

            Zakonom o prekršajimaprotiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom (u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM*) ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.*

          Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM.*

(*Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90., 47/90. i 29/94. - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine).

            Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

            Zakon predviđa i kazne za Nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina.

            Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se  kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

Statistički podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“! 

           Tijekom prošlogodišnje akcije „Mir i dobro" na području RHzbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima 34osoba je ozlijeđeno, od kojih je 8 zadobilo teške tjelesne ozljede, a među njima je petero djece.           

           Zbog nezakonita posjedovanja i uporabe oduzeto je 64 komada raznog oružja, 1491 komada streljiva raznog kalibra, 1 kilogram eksploziva, 43 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombi i sl.), te 5792 komada raznih pirotehničkih sredstava. 

           Na području PU bjelovarsko-bilogorske za vrijeme provođenja akcije „Mir i dobro“ nije bilo evidentiranih događaja povezanih sa zadobivanjem ozljeda građana zbog nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava. Radi nezakonite uporabe vatrenog oružja evidentirano je jedno KD „Oštećenja tuđe stvari“ iz čl.235.st.1. KZ, a koje se odnosi na propucavanje vjetrobranskog stakla na osobnom automobilu u Bjelovaru.

           Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je 3 kom. vatrenog oružja i 11 kom. streljiva. Radi nezakonite uporabe vatrenog oružja počinjena su 3 prekršaja zbog čega su 3 osobe prekršajno prijavljene.