Obilježena 21. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara

Photo PU_BB/Daruvar 19.8.2012/Daruvar glavna slika.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

U nedjelju 19. kolovoza obilježena je 21. godišnjica sjećanja na dan 18./19. kolovoza 1991. godine kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili policijsku postaju od napada pobunjenih Srba kao i samo središte grada Daruvara, te sjećanje na hrvatske policajce Petrovečki Marijana, Petrovicki Darka i Rambousek Damira koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina i danas je nepoznata. Taj dan se također obilježava kao dan kada su prvi dragovoljci pristupili pričuvnom sastavu Policijske postaje Daruvar.

Obilježavanju ovog događaja u organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. i Grada Daruvara su, pored domaćina i obitelji poginulih i nestalih policajaca, nazočili Ines Krajčak, pomoćnica ministra unutarnjih poslova za upravne i inspekcijske poslove, Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja, saborski zastupnik  Vedran Babić i zamjenik načelnika PU bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović.

Kolona sjećanja krenula je u 10 sati iz Policijske postaje Daruvar  te su na Trgu kralja Tomislava kod obilježja nestalim braniteljima i građanima grada Daruvara zapaljene svijeće. Kolona se dalje zaputila prema spomeniku braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića gdje je prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća odana počast poginulim hrvatskim vitezovima minutom šutnje.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991. Ivo Gjaić pozdravio je sve prisutne te podsjetio na nemile događaje koji su se dogodili na današnji dan prije 21 godinu naglasivši da je tog dana, zahvaljujući građanima Daruvara koji su se dobrovoljno javljali, ustrojena obrana grada bez koje Daruvar ne bi opstao.

„Molim sve one koji su bili akteri tih događaja na suprotnoj strani, a vratili su se u grad nakon 20 godina da pokažu ljudskost te ako na bilo koji način znaju što se desilo sa nestalim policajcima da to osobno ili anonimno dojave u Policijsku postaju Daruvar kako bi se ta 21 godinu duga agonija koju proživljavaju obitelji završila“ naglasio je predsjednik Udruge Gjaić.

U obraćanju nazočnima, pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak istakla je da se danas sjećamo naših policajaca koji su ostavili svoje živote na braniku domovine i njihovu žrtvu nikada nećemo zaboraviti.

„Stojimo uz njihove obitelji i one imaju pravo znati što se dogodilo s njihovim najmilijima, imaju pravo na istinu. Daruvarski policajci i dragovoljci koji su pristupili pričuvnom sastavu policije zaslužni su što grad Daruvar nije pao u ruke terorista te im se na tome zahvaljujem“ rekla je na kraju svog obraćanja pomoćnica ministra.

Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja je u svom govoru istaknula da su prve napade na grad Daruvar odbili mladi policajci koji su bili obučavani za mir i sigurnost svojih građana, a ne za krvavi rat te se neki od njih nikada nisu vratili svojim najmilijima, a sudbina nekih od njih još uvijek je nepoznata.

„Ministarstvo branitelja neće posustati u svojoj aktivnosti traženja nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu dok zadnja žrtva ne bude dostojno sahranjena. Ljudi umru samo onda kada ih se zaboravi stoga žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene jer su upravo one zalog naše budućnosti te to sjećanje moramo prenositi na buduće naraštaje“ naglasila je zamjenica ministra Nađ.

Obilježavanje ovog događaja završilo je sv. Misom u župnoj crkvi Presvetog trojstva u Daruvaru koju je predvodio župnik vlč. Branko Gelemanović.