Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta po prvi put zajedno u projektu Živim život bez nasilja u Grubišnom Polju

Photo PU_BB/Zivot bez nasilja/Dan škole G. polje 058.jpg

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Prva u nizu od 21 aktivnosti iz preventivnog projekta ''Živim život bez nasilja'' koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta,u utorak, 18. ožujka u Grubišnom Polju, održana je interaktivna radionica i tematska predstava.

Preventivne aktivnosti započele su interaktivnom radionicom o nenasilju i toleranciji u Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje u kojoj su sudjelovali učenici sedmih razreda. Voditelji radionice bili su Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju PU bjelovarsko-bilogorske i Mislav Mihael Mandir iz nevladine organizacije „Status M“. Učenici su aktivno sudjelovali u aktivnostima pri čemu se razgovaralo o prepoznavanju i prijavljivanju nasilja te o načinima djelovanja pojedinca i zajednice u duhu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

U nastavku programa učenici su imali priliku pogledati kazališnu predstavu u režiji Zijaha Sokolovića „Nasilje - za nasilje nema opravdanja“ koja je dio THE/ARTO projekta, odnosno projekta edukacije djece kroz umjetnost a u izvedbi glumaca Ivane Krizmanić i Marka Makovičića. Predstava ima za cilj  prenošenja znanja o oblicima nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima, kao i mogućnostima nenasilnog riješavanja sukoba.

Predstavi su također prisustvovali i  predstavnici Županije bjelovarsko-bilogorske, Policijske postaje Grubišno Polje,Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje, Dječjeg vrtića Tratinčica iz Grubišnog Polja, županijska koordinatorica za preventivne programe i voditelji školskih preventivnih programa iz osnovnih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prije predstave provoditelje, učenike, nastavnike i uzvanike pozdravila je Rajka Dražić Lujanić voditeljica Županijskog stručnog vijeća za školske preventivne programe za osnovne škole i Mario Novalić načelnik Policijske postaje Grubišno Polje koji je istaknuo kako je provođenje ovog projekta jedan veliki korak prema postizanju cilja da Grubišno Polje postane uistinu grad nulte tolerancije na sve oblike nasilja čemu teži policijska postaja, ali i zajednica u cjelini.

Tijekom ove školske godine održati će se i treća komponenta projekta „Živim život bez nasilja“ u koju će biti uključeni učenici koji su sudjelovali u ove dvije komponente projekta pri čemu će imati priliku iznijeti svoja razmišljanja na temu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije kroz različite aktivnosti od rasprave do kreativnog izričaja.