Građani, ne odajte svoje osobne podatke!

Photo PU_BB/slike vijesti/auto_policija07.jpg

Upozoravamo građane da putem telefona ne odaju svoje osobne podatke ili podatke o brojevima svojih bankovnih kartica.

Foto: ilustracija

    Upozoravamo građane da putem telefona ne odaju svoje osobne podatke ili podatke o brojevima svojih bankovnih kartica.

    Naime, u policijskim upravama na području RH zaprimljeno je više dojava građana, najčešće starijih osoba u kojim se pozivatelji predstavljaju kao službenici banke te traže od građana informacije o stanju računa, broju kartice, troznamenkastom kontrolnom broju s poleđine kartice, PIN-u, ali i osobnom identifikacijskom broju (OIB).

    U pozivima također nepoznate, najčešće muške, osobe govore građanima da im je s računa netko podignuo sav novac ili da su banke izgubile njihove podatke zbog tehničkih problema te da će problem riješiti ako im pročitaju tražene podatke. Nakon što dobiju povjerljive podatke, nepoznate osobe putem neovlaštenih transakcija s internetskih prodajnih mjesta otuđuju novac.

    Policija i Hrvatska udruga banaka ovim putem upozorava građane da djelatnici banke nikada od svojih klijenata ne traže otkrivanje podataka o karticama telefonskim putem niti obavljaju telefonske razgovore ovog tipa te djelatnici banke ne znaju i nemaju pravo tražiti broj PIN-a ili neki drugi podatak o kartici.

    Upozoravaju se građani i da ukoliko prime ovakve telefonske pozive ili slične poruke putem e-maila, da ne odaju svoje osobne podatke kao niti podatke o bankovnoj kartici i da o svemu bez odgode obavijeste policiju, pogotovo ako su oštećeni kaznenim djelom.