Novi slučajevi blokade računala zbog pojave GVU "Trojan" virusa

Photo PU_BB/slike vijesti/tipkovnica i miš.png

Na području PU bjelovarsko-bilogorske 3. studenoga 2013. godine zabilježena su dva slučaja blokade računala zbog pojave računalnog virusa. Oba ova slučaja evidentirana su u Grubišnom Polju i to tako što su osobe dok su pregledavale internetske stranice na osobno računalo primile obavijest MUP-a da krše autorska prava s upozorenjem da su dužne uplatiti iznos od 500 kuna novčane kazne. 

Foto: ilustracija  

          Na području PU bjelovarsko-bilogorske 3. studenoga 2013. godine zabilježena su dva slučaja blokade računala zbog pojave računalnog virusa. Oba ova slučaja evidentirana su u Grubišnom Polju i to tako što su osobe dok su pregledavale internetske stranice na osobno računalo primile obavijest MUP-a da krše autorska prava s upozorenjem da su dužne uplatiti iznos od 500 kuna novčane kazne. Nakon izvršene uplate, MUP bi uklonio blokadu. Osobe nisu izvršile uplatu, već su događaje prijavili policiji. S obzirom na navedeno i kako to nisu jedini slučajevi, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska upozorava građaneopojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a.

          Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o TROJAN virusu tzv. GVU „Trojan“ koji radi „otmicu“ računala. GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pornografije i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 48 sata.

          Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a. Umjesto plaćanja, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj kako bi policijski službenici poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.