Han van Meegeren, jedan od najvećih krivotvoritelja 20. st.- predavanje

Photo PU_BB/Ljepota lažnog sjaja/a3-predavanje-Han van Meegeren-C.jpg

Predavanje se održava u Gradskom muzeju Bjelovar 11.siječnja 2018., od 18 sati, a pripremila ga je dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Foto: MUP RH 

 

vrijeme:11.siječnja 2018. 18.00 h

mjesto:Bjelovar, Gradski muzej Bjelovar


Uz izložbu 'Ljepota lažnog sjaja', sa zaplijenjenim krivotvorenim umjetninama iz fundusa Muzeja policije priređuje se predavanje pod nazivom Han van Meegeren, jedan od najvećih krivotvoritelja 20. stoljeća. Predavanje se održava u Gradskom muzeju  Bjelovar  11.siječnja 2018., od 18 sati, a pripremila ga je dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

 
Nekoliko tjedana nakon završetka Drugoga svjetskog rata započelo je suđenje Hanu van Meegerenu. Optužnica ga je teretila za suradnju s okupatorom; 1943. godine prodao je jednu Vermeerovu sliku njemačkome maršalu Hermannu Göringu. Iznošenje tako vrijedne umjetnine iz Nizozemske proglašeno je činom izdaje. Na opće iznenađenje, van Meegeren se branio tvrdnjom da ono što je prodao Göringu nije autentično djelo staroga majstora, već krivotvorina koju je sam izradio. Priznao je autorstvo još nekoliko slika pripisanih starim majstorima. Neke od tih umjetnina nalazile su se u uglednim muzejima, a njihovu su autentičnost potvrdili eminentni povjesničari umjetnosti. Da bi se utvrdila istinitost van Meegerenovih tvrdnji, angažirana je skupina stručnjaka iz područja prirodnih znanosti. Predvodio ju je Paul Coremans, doktor kemijskih znanosti i ravnatelj Kraljevskog instituta za kulturnu baštinu u Bruxellesu. Korak po korak, Coremansovo je povjerenstvo razotkrilo van Meegerenovu tehniku krivotvorenja.
 

Kao i sama izložba Ljepota lažnog sjaja, navedeno predavanje ima informativno-edukacijski karakter kojim se želi ljubitelje umjetnina, institucije i širu javnost upozoriti na opasnosti crnog tržišta umjetninama. Ulaz na izložbu i predavanje u sklopu izložbe je besplatan.