U Daruvaru obilježena 26. obljetnica pogibije trojice policajaca

Photo PU_BB/Daruvar 2017/Da-naslovna.jpg

Foto: MUP RH

          Kod spomen obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni prije točno 26 godina, odnosno 20. srpnja 1991. godine. 

          Tog dana, oko ponoći, u središtu Daruvara u Svačićevoj ulici iz neposredne blizine hitcima iz pištolja s leđa su ubijeni policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara.

           Na obilježavanju su, uz obitelji poginulih policajaca, bili izaslanici predsjednice Republike Hrvatske bojnik Jožek Štignjedec, predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i predsjednika Vlade RH i posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general Mladen Markač te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Prisustvovali su i načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek, načelnik Policijske postaje Daruvar Dražen Jošćak, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Ivo Gjaić, predstavnici lokalne samouprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogi drugi.

          Umirovljeni general Mladen Markač posebno se obratio obiteljima poginulih. „Drage obitelji, vama je najteže, vi trpite. Znamo da je vaša bol neprenosiva na nas, ali smo došli tu i želimo s vama podijeliti dio vaše tuge“.

          Prisjetio se nesretnih događaja koji su se dogodili na ovom području i na području Hrvatske od 1. ožujka 1991. godine u Pakracu, do Plitvica i Daruvara. „Policija je 1991. godine, posebno u Daruvaru, bila nositelj obrane ne samo grada nego i Republike Hrvatske. Tu smo imali i policijske žrtve i očiti primjer kako se stvarala hrvatska oružana sila. Policija u to vrijeme, iako joj to nije bila zadaća, krenula je braniti Republiku Hrvatsku jer druge sile nije bilo. Policija je tada bila majka za stvaranje hrvatske oružane sile. Ne samo da je dala prve žrtve i obavljala prvu obranu, nego je provodila i operativne akcije te je bila nositelj obrane od agresije. Na ovom području oslobođene su vojarne čije je oružje pomoglo u obrani Republike Hrvatske. Moramo otvoreno govoriti da je to bio politički opravdani rat, vojno besprijekorno izveden i ono što je najvažnije - bio je moralan“.

           Umirovljeni general Markač mladim je policajcima poručio da časno, a čast se stiče djelima, ponosno obnašaju svoje dužnosti na dobrobit hrvatskog naroda i da budu vjeri domovini.

           Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske bojnik Jožek Štignjedec rekao je kako je Domovinski rat bio pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački u kojem je obranjena, oslobođena i međunarodno priznata hrvatska država od velikosrpske agresije i okupacije. „Gledajući vaš doprinos i žrtvu koju ste dali u najtežim trenucima stvaranja Republike Hrvatske te iskazano junaštvo u Domovinskom ratu, Policijskoj postaji Daruvar uručeno je odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog i za sve navedeno predsjednica vam izražava najiskreniju zahvalu“.

            Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Ivo Gjaić prisjetio se događaja prije 26 godina te istaknuo kako je ubojstvo trojice policajaca bio znak da je rat počeo i u ovom kraju i da se u ratu gine.

             Cijeli događaj pjesmama „Hrvatska policija“ i „Braniteljima Bilogore“ pratili su policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske, članovi vokalnog sastava Sveti Matej.

              Svi okupljeni na kraju su obišli Spomen sobu Domovinskog rata u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru.

              Jučer je u Purnici pored Sirača počast odana i dvojici policijskih službenika PU bjelovarsko- bilogorske. Iz zasjede su tog 19. srpnja 1991. godine ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije Omega Željko Cindrić i Ivica Filković, dok ih je petero ranjeno. U Domovinskom ratu je poginuo 761 policajac, od toga je 34 iz PU bjelovarsko-bilogorske. Nažalost, 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali, a od toga petero ih je iz PU bjelovarsko-bilogorske.