STANJE SIGURNOSTI U CESTOVNOM PROMETU NA PODRUČJU PU BJELOVARSKO-BILOGORSKE

Photo PU_BB/Promet/smrt na cesti.png

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 506 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 8 sudionika u prometu, 74 osobe su teško tjelesno ozlijeđene, a 216 osoba je lako tjelesno ozlijeđeno, dok 845 sudionika nije zadobilo tjelesne ozljede.  

Foto: ilustracija  

          Tijekom prvih devet mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 506 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 8 sudionika u prometu, 74 osobe su teško tjelesno ozlijeđene, a 216 osoba je lako tjelesno ozlijeđeno, dok 845 sudionika nije zadobilo tjelesne ozljede.

         Najviše prometnih nesreće dogodilo se zbog grešaka vozača motornih vozila – 501 PN ili 99% svih grešaka, a zbog grešaka pješaka odgodilo se 5 prometnih nesreća ili 1% svih prometnih nesreće. Vozači motornih vozila najčešće su skrivili prometne nesreće zbog nepropisne i neprilagođene brzine kretanja stanju na cesti i uvjetima prometa – 111 PN, zatim zbog nepoštivanja prednosti prolaska – 82 PN, zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti – 32 PN, zbog nepropisnog mimoilaženja – 27 PN, zbog nepropisnog pretjecanja i nepropisnog skretanja – po 23 PN, a zbog ostalih grešaka vozača odgodile su se 203 PN. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 114 sudionika pod utjecajem alkohola ili 10% od ukupnog broja sudionika, donosno svaki deseti sudionik prometne nesreće bio je pod utjecajem alkohola. Gledajući prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, 3 PN izazvane su zbog nepropisne i neprilagođene brzine, 1 zbog nepropisnog pretjecanja, 1 zbog nepoštivanja prednosti prolaska, 1 zbog nepropisnog okretanja pješaka, te 2 zbog ostalih grešaka vozača.  

         Gledajući po danima, najviše prometnih nesreća dogodilo se u petak – 83 PN, zatim u ponedjeljak – 76 PN, u subotu – 74 PN, u utorak i srijedu – po 71 PN, u četvrtak – 70 PN, te u nedjelju – 61 PN, a po satima najviše nesreće događalo se u vremenu do 08,00 do 20,00 sati – 371 PN ili 73,3%.

         Kako bi se zaustavio trend porasta stradavanja sudionika u cestovnom prometu, ova PU do kraja 2015. godine kontinuirano će  poduzimati mjere pojačanoga nadzora vozila i vozača, te sankcioniranja svih sudionika u prometu koji krše prometne propise, a osobito one zbog kojih se najčešće događaju prometne nesreće. U tom smislu, ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu na cesti da se pridržavaju prometnih propisa, a osobito:

  • na vozače da brzinu kretanja vozila prilagodbe vremenskim prilikama, osobinama i stanju ceste, te gustoći prometa, te da poštuju prometnu signalizaciju i pravila prometa 
  • na vozače da osobitu pažnju usmjere na djecu, pješake, bicikliste, motocikliste i mopediste, te na osobe starije životne dobi
  • na vozače bicikala da u prometu na cesti sudjeluje sa biciklima na kojima je ugrađena ispravna i propisana prometna signalizacija, a noću i u uvjetima smanjenje vidljivost da budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom
  • na pješake da poštuju pravila o prelaženju kolnika i obaveznom kretanju nogostupom tamo gdje postoji, a kolnikom iznimno samo tamo gdje nema izgrađenog nogostupa, te da noću i u uvjetima smanjenje vidljivosti budu označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

        Pored navedenoga, ovim putem pozivamo sve dobronamjerne građane da policiji pruže pomoć u suzbijanju prometne nediscipline, te da ovoj  PU dostave svoje primjedbe o mjestima na kojima se učestalo krše prometni propisi i ugrožava sigurnost sudionika u prometu, a osobito djece, pješaka i biciklista, kao i o vozačima koje građani učestalo uočavaju u nepoštivanju prometnih propisa, a posebno vožnje pod utjecajem alkohola i nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila. Sve primjedbe, prijedloge i sugestije molimo da dostavljate na našu e-mail adresu: bjelovarsko-bilogorska@policija.hr, odnosno poštom na adresu PU bjelovarsko-bilogorska, Vlahe Paljetka 2, 43 000 Bjelovar ili putem telefaksa na broj: 043/270-290.