Znanstveno-stručni skup Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu

Photo PU_BB/Znanstveno stručni skup/naslovna zamjenik.jpg

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska 

     U petak, 26. rujna, u Hotelu „Central“ Bjelovar, održan je znanstveno-stručni skup Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru pod nazivom Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu.

    Skup je započeo izvedbom Himne Republike Hrvatske u izvedbi HORKUD-a „Golub“ i minutom šutnje za  poginule u Domovinskom ratu, nakon čega su predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predstavnici Županije bjelovarsko-bilogorske i Grada Bjelovara pozdravili učesnike skupa. Skupu je prisustvovao i predstavnik Ministarstvo unutarnjih poslova, dr. sc. Josip Mihaljević.

    Cilj je skupa je bio znanstveno-stručnim pristupom prikazati vojno, policijsko i civilno djelovanje, društveno-kulturni život u Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom Domovinskog rata te valorizirati ulogu i prinos Grada Bjelovara.

    Za našu policijsku upravu je za istaknuti predavanje  dr. sc. Jakše Raguža pod naslovom „Borbeno djelovanje Posebne jedinice Policijske uprave Bjelovar “Omege“1991. godine i zamjenika načelnika PU bjelovarsko-bilogorske Hamdije Mašinovića „Sudjelovanje i uloga Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u Domovinskom ratu.

    Zamjenik Mašinović u svom radu opisuje ustroj Policijske uprave početkom Domovinskog rata, prilagodbu i jačanje  policijskih snaga te aktivno sudjelovanje u provedbi ratnih aktivnosti na području naše Policijske uprave, kao i aktivnosti na području Policijske uprave Sisak i Policijske uprave Kutina.

    Sagledavajući angažman i zadaće pripadnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, djelatnog, pričuvnog, a poglavito djelatnika Specijalne jedinice policije „Omege“ možemo s pravom i ponosom zaključiti da je sudjelovanje i uloga pripadnika Policijske uprave bila primjerena vremenu i zahtjevnim zadaćama u stvaranju demokratske, samostalne i suverene Republike Hrvatske.