Centralno obilježavanja Dana Civilne zaštite održano u Bjelovaru

Photo PU_BB/slike/Dan Civilne zaštite, ministar .jpg

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Civilna zaštita (CZ) u RH bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća. Dok se u drugim državama Europe svijest o potrebi razvoja CZ javila kao posljedica masovnog stradavanja civila u I. svjetskom ratu, ideja o potrebi zaštite stanovništva u Hrvatskoj rodila se već 1884. godine, nakon potresa koji je zadesio Zagreb. Odlukom Vlade iz 1992. godine Međunarodni dan civilne zaštite, koji se tradicionalno obilježava 01. ožujka, postao je i Dan Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Od 1. siječnja 2005. civilna zaštita djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Središnja svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, održana je 01. ožujka 2013. godine, u Bjelovaru. Tom  prigodom u Domu kulture održana je svečana sjednica, na kojoj su   pripadnicima sustava zaštite i spašavanja uručene godišnje nagrade i zahvalnice  za posebne zasluge u razvoju sustava. Pored velikog broj  visokih uzvanika, na središnjoj svečanosti bio je nazočan i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izaslanik ravnatelja policije Josip Bukvić i načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek. Ministar Ostojić, nakon što je pripadnicima Civilne zaštite čestitao njihov dan, u svom obraćanju na svečanoj sjednici, između ostalog, posebice je naglasio važnost prevencije. -Samo smanjenjem rizika od katastrofa mogu se postići pravi rezultati za zajednicu. Svakom kunom  uloženom u smanjenje rizika štedi se sedam kuna u konačnom obračunu troškova intervencije i šteta  koje mogu nastati. Smanjenje rizika od katastrofa ne događa se negdje drugdje, ono se mora ostvarivati svuda i na svim razinama - istaknuo je Ostojić.

Uoči svečane sjednice , pred središnjim križem na gradskom groblju „Borik“,  položeni  su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, pripadnike civilne zaštite i vatrogastva te sve preminule osobe u akcijama zaštite i spašavanja.

Točno u podne u zgradi bjelovarske Gimnazije  održana je  pokazna vježba pod nazivom "Naša sigurnost na djelu", kojom prilikom je  prikazan rad operativnih snaga za  zaštitu i spašavanje. Sukladno scenariju,  tijekom vježbe izvršena je   evakuaciju učenika, zaposlenika i  posjetitelja Gimnazije, a sve zbog požara koji je izbio u knjižnici  te se potom  počeo širiti po zgradi škole.

 Na ovaj način  provjeren je  Plan evakuacije i spašavanja Gimnazije, a osim osposobljenosti djelatnika za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, promatrala se i brzina intervencije žurnih službi, te potreba eventualnog  mijenjanja Plana evakuacije kako bi postao još operativniji.

Tijekom dana, na Trgu Eugena Kvaternika  gosti i građani mogli su razgledati izložbu opreme i sredstava operativnih snaga  koja se  koriste   u sustavu zaštite i spašavanja, pa je tako predstavljena  oprema i sredstva koja koristi Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska, ali je također prezentiran i njezin rad.