U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj potpisan Sporazum o provođenju preventivnog projekta „Siguran lov“.

Photo PU_BB/slike vijesti/SIGURAN LOV/lov naslovna.jpg

 Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Danas 29. siječnja, u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija i načelnik Policijske uprave Dragutin Vurnek potpisali su Sporazum o provođenju preventivnog projekta „Siguran lov“.

Ovaj je projekt pokrenulo Ravnateljstvo policije zajedno s Hrvatskim lovačkim savezom, a osnovni cilj projekta je podizanje razine sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i sveukupne sigurnosti u lovištima usmjerene na prevenciju stradavanja u lovu, kao i sprječavanje protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva, te suzbijanja prometnih nesreća zbog naleta vozila na divljač.

Posebni ciljevi su :
- podići razinu znanja o rukovanju vatrenim oružjem i pravilima ponašanja osoba uključenih u lov, te na taj način utjecati na podizanje razine sigurnosti u lovištima na području Županije,
- smanjenje broja kaznenih djela „Protuzakonit lov i ribolov“ i
- senzibiliziranje sudionika u prometu u svezi naleta vozila na divljač u cestovnom prometu i smanjenje ovakvih događaj za 5%
Ciljane skupine na koje se odnosi ovaj preventivni projekt su lovci i svi sudionici lova, posjetitelji sajamskih manifestacija, javnost u cjelini i sudionici u cestovnom prometu.
Provoditelji projekta na području naše Županije su Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i Lovački savez bjelovarsko-bilogorske županije, a partneri su Županija, gradovi, općine, Turistička zajednica, Hrvatske šume, mediji i ostali zainteresirani.
Planirano vrijeme za provođenje i ostvarenje cilja je razdoblje od 29. siječnja 2015. godine do 31.01.2018. godine.

Aktivnosti koje će se provoditi u tijeku provođenja projekta su:
- izrada tematskog letka/plakata „Siguran lov“,
- održavanje koordinativnih sastanaka i drugih aktivnosti dodatne edukacije na temu sigurnog i pravilnog postupanja u lovu, te suzbijanja kaznenih djela u lovištima,
- senzibiliziranje lovaca o protupravnom ponašanju u lovu,
- senzibiliziranje javnosti i vozača u cestovnom prometu o posljedicama naleta vozila na divljač i
- senzibiliziranje šire javnosti promovirati aktivnosti projekta „Siguran lov“ s naglaskom na sigurnost sudionika u lovu.