GRAĐANI OPREZ! Ne nasjedajte na ovakve i slične prijevara

Photo PU_BB/slike vijesti/novac02.jpg

Prije mjesec i pol dana, 30-godišnjak iz Trojstvenog Markovca, putem jednog Internet oglasnika pronašao oglas za kupovinu skupocjenog osobnog automobila. 

Foto: ilustracija

          Prije mjesec i pol dana, 30-godišnjak iz Trojstvenog Markovca, putem jednog Internet oglasnika pronašao oglas za kupovinu skupocjenog osobnog automobila. Putem elektronske pošte kontaktirao je s odgovornom osobom poduzeća iz Zagreba, nakon čega je Internet bankarstvom uplatio novčani iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna na račun tog poduzeća, a koji je otvoren u Republici Hrvatskoj, radi predujma za kupnju  automobila. Ponovno je prije mjesec dana na isti broj računa uplatio novčani iznos od više desetaka tisuća kuna za troškove uvoza automobila. Budući da mu do sada vozilo nije isporučeno niti mu tko iz poduzeća odgovara, smatra se prevaren.

          Na sličan način, ali za puno manje novca prevarena je jedna 38-godišnjakinja iz Čazme, koja je 23. rujna, preko poduzeća za transfer novca uplatila novčani iznos od 400 kuna na ime prodavatelja, sa kojim je prethodno dogovorila kupnju tenisica. Nakon više kontakata odnosno pokušaja kontakata sa prodavateljem shvatila je da ju je isti prevario te da joj neće isporučiti dogovorenu robu, što joj je isti kroz razgovor i potvrdio.

          Oštećena je upoznata da je na njenu štetu počinjeno kazneno djelo prijevare te da se progon za navedeno djelo pokreće privatnom tužbom, a njoj će biti  ustupljeni podaci o počinitelju ovog kaznenog djela.

Ponovno upozoravamo i savjetujemo građane oprezno prilikom kupnje putem oglasnika!

         Kako prijevare putem oglasnika nisu rijetkost, građanima savjetujemo dodatni oprez prilikom narudžbe i kupovine različitih, najčešće neprovjerenih, predmeta ili drugih transakcija s nepoznatim osobama. Počinitelji prijevara u pravilu su pristupačni i uvjerljivi, a ponekad se sva komunikacija odvija elektronskim putem ili putem mobitela. U nekim slučajevima počinitelji koriste lažni tj. tuđi identitet ili račune za transakcije. Oštećeni uglavnom tek nakon otvaranja preuzetog paketa vide da su prevareni, da je paket prazan ili da je u njemu nešto sasvim drugo i nevrijedno. Često se radi o prijevarama u kojima su građani oštećeni za nekoliko stotina kuna ili do  tisuću kuna jer se za takva kaznena djela progon počinitelja poduzima po privatnoj tužbi oštećenog, tako da dio prevarenih građana niti ne prijavljuje prijevare.

         Stoga sve građane pozivamo da dobro provjere što kupuju i za koju cijenu. Ukoliko su ipak prevareni ili sumnjaju na mogućnost prijevare, svi građani se s povjerenjem mogu obratiti policiji, osobno ili pozivom na telefon 192!