Rezultati 24-satnog nadzora brzine u Republici Hrvatskoj

Photo PU_BB/Promet/laser.jpg

Ukupno je zabilježeno 2.870 prekršaja prekoračenja brzine, što je 29% više u odnosu na prethodnu akciju iz travnja ove godine.

Foto: ilustracija          

          Kako smo i najavili, u 24 sata, od 6 sati 18.-og do 6 sati 19.-og listopada, u svim Policijskim upravama proveden je nadzor brzine kretanja vozila.

          Ukupno je zabilježeno 2.870 prekršaja prekoračenja brzine, što je za 29% više u odnosu na prethodnu takvu akciju iz travnja ove godine. Oko tisuću lokacija bilo je obuhvaćeno nadzorom, a policijski službenici mijenjali su ih svaka 2-3 sata, kako bi odradili nadzor na što više lokacija, a većinu njih birali su sami građani, prijavljujući ih Policijskim upravama na svojem području.

          Na području PU bjelovarsko-bilogorske u ovoj akciji je utvrđeno 84 prekršaja od kojih su 62 utvrdili policijski službenici dok je njih 22 utvrđeno uz pomoć tehničkih uređaja. Kontrolirano je 131 vozilo na 68 predloženih lokacija, a akciju je provodilo 27 policijskih službenika ove PU.    

           Akcija je bila najavljena na nacionalnoj razini te u lokalnim medijima, a TV i radio ekipama omogućeno je sudjelovanje i praćenje nadzora brzine u vrijeme njegovog provođenja.Temeljem prikupljenih informacija možemo zaključiti da su građani pozitivno doživjeli ovu akciju te da sudjelovanje građana u ovakvim i sličnim akcijama doprinosi povećanju sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji.

           S obzirom na veliku zainteresiranost medija i građana, policija će nastaviti provoditi ove akcije, o čemu će mediji i javnost biti unaprijed obaviješteni.

Podsjećamo!                                 

             Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama. Tako je u osam mjeseci 2017. godine, od ukupno 216 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 81, odnosno 37,5% poginulo zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

             U razdoblju od 01. siječnja do 30. rujna ove godine zabilježeno je 567 prometnih nesreća. Bilo je 7 prometnih nesreća sa poginulom osobom u navedenom razdoblju. U 192 prometne nesreće bilo je ozlijeđenih osoba, a u 368  je zabilježena materijalna šteta kao jedina posljedica. Poginulo je 5 vozača 5 putnika i 1 pješak. Teško je ozlijeđen 41 vozač, 16 putnika  i 7 pješaka, dok je lakše ozlijeđeno 132 vozača, 77 putnika i 8 pješaka. Pod utjecajem alkohola bio je 131 sudionik prometnih nesreća. Slijetanje vozila s ceste (134 nesreće) i bočni sudari vozila (121 nesreća) najčešće su vrste prometnih nesreća. Od okolnosti koje prethode događanju prometnih nesreća najčešće je nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima (126 nesreća). U nadzoru cestovnog prometa utvrđeno je 11.483 prometna prekršaja.  Najčešći prometni prekršaji su nepropisna brzina (4.702 prometnih prekršaja) i nekorištenje sigurnosnog pojasa (1.512 prometnih prekršaja).

             Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.