Pješaci i biciklisti, oprezno u prometu!

Photo PU_BB/Promet/smrt na cesti.png

Budući da ovih dana još uvijek ranije pada mrak i da je vidljivost smanjena, te smo svjedoci još jedne prometne nesreće koja se dogodila u subotu, 13. veljače, u Garešnici, u kojoj je smrtno stradao pješak, molimo sve sudionike u prometu za dodatni oprez. 

Foto: ilustracija

          Budući da ovih dana još uvijek ranije pada mrak i da je vidljivost smanjena, te smo svjedoci još jedne prometne nesreće koja se dogodila u subotu, 13. veljače, u Garešnici, u kojoj je smrtno stradao pješak, molimo sve sudionike u prometu za dodatni oprez. Vozače upućujemo da brzinu kretanja prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

          U uvjetima smanjene vidljivosti, kako bi bili što vidljiviji, vozači bicikala trebaju  u prometu na cestama koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajući prsluk, a pješaci moraju biti označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

          Pješake i vozače bicikala molimo da budu izuzeto oprezni tijekom kišnih dana, magle, noću i uvjetima smanjene vidljivosti, te da za svoje kretanje trebaju koristiti nogostupe i biciklističke staze. Ceste trebaju prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i prijelazima biciklističke staze preko ceste, nakon što su se uvjerili da cestu mogu prijeći na siguran način (vozači bicikala moraju prije prijelaza usporiti kako bi se, kao i pješaci, gledanjem lijevo-desno-lijevo uvjerili da mogu sigurno prijeći cestu).

          Apeliramo na sve vozače na pojačan oprez i da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama jer alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu.

         Zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, kao i smanjenja broja prometnih nesreća, posebice prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osoba, apeliramo na sve sudionike da se pridržavaju prometnih pravila i zakonskih odredbi.