Obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj

Photo PU_BB/slike vijesti/zimski uvjeti na cesti.jpg

U razdoblju od 15. studenog 2014. godine do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika određuje se obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

Foto: ilustracija


Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj određuje se obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj i to u razdoblju od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Među zimske dionice koje se nalaze na području Bjelovarsko-bilogorske županije svrstane su državne ceste D5 (Virovitica-Veliki Zdenci-Daruvar-Okučani) i D45 (Veliki Zdenci-Garešnica-čvorište Kutina). 

Obavještavamo vozače da će policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provoditi kontrolu korištenja propisane zimske opreme. 

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kazniti će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom bez zimske opreme u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama ili ako upravlja vozilom koje nije očišćeno od snijega i leda.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.