Memorijal "Pet redarstvenika"

Photo PU_BB/PURNICA/Purnica glavna slika.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Komemoracijama u mjestu Purnica pored Sirača i u Daruvaru u ulici Petra Svačića, 19. i 20. srpnja ove godine, djelatnici Policijske postaje Daruvar i PU bjelovarsko-bilogorske su, zajedno s obiteljima poginulih, predstavnicima lokalne samouprave te predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali počast tragično poginulim redarstvenicima koji su prije 21 godinu mučki ubijeni.

19. srpnja 1991. godine u mjestu Purnica iz  zasjede su ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije PU bjelovarsko-bilogorske Željko Cindrić i Ivica Filković dok su ranjeni Josip Karpišek, Zdravko Hudaček, Ivan Smolčić, Mika Pašalija, Jozo Ćurić i Davor Špoljarić. Narednog dana, u samom središtu Daruvara, s leđa su ubijeni pripadnici Policijske postaje Daruvar Miroslav Polak, Robert Žili i Ivan Rončević, koji su u tom trenutku obavljali svoje redovite policijske zadaće. Kao i svake godine, oba datuma su obilježena na dostojanstven način.

U Purnici su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je služena Sveta Misa zadušnica za poginule specijalce koju je predvodio policijski kapelan vlč. Damir Vrabec. U ulici Petra Svačića u Daruvaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju te je održan vjerski obred u spomen na Miroslava, Ivana i Roberta koji je predvodio vlč. Dražen Zrile, kapelan u Župi Presvetog Trojstva u Daruvaru.