Požari na otvorenom prostoru - savjeti

Photo PU_BB/slike vijesti/pozar02.jpg

Obzirom da na području naše županije u zadnje vrijeme bilježimo povećani broj požara na otvorenom prostoru podsjećamo sve građane što treba poduzeti da se spaljivanje na otvorenom prostoru ne pretvori u požar:  

Foto: Ilustracija

Obzirom da na području naše županije u zadnje vrijeme bilježimo povećani broj požara na otvorenom prostoru podsjećamo sve građane što treba poduzeti da se spaljivanje na otvorenom prostoru ne pretvori u požar:

- tvari koje se spaljuju moraju se izmjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, plinovoda, naftovoda, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti;

- oko mjesta spaljivanja obavezno izorati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5   metara;

- ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba za eventualno gašenje požara ako vatra izmakne kontroli;

- na mjestu spaljivanja moraju se osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, kante s vodom i dr.);

- spaljivanje vršiti isključivo danju, za mirna vremena bez vjetra, uz stalnu nazočnost osobe koja vrši spaljivanje;

- kod većih površina od 1 ha osigurati odobrenje i dežurstvo JVP-a ili DVD-a;

- spaljivanje suhe trave, korova i drugih tvari, kao i loženje otvorene vatre ne smije se obavljati i na udaljenosti manjoj od 200 metara od šume bez posebnih odobrenja;

- nakon obavljenog spaljivanja mjesto pregleda i ostatak žara u potpunosti ugasiti.

Uvjeti i način spaljivanja biljnog  i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru regulirano je županijskom Odlukom o uvjetima spaljivanja poljoprivrednog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru, te u naseljima na području županije Bjelovarsko-bilogorske koja pobliže uređuje ovo područje kao i gradskim Odlukama o uvjetima i načinu spaljivanja poljoprivrednog i drugog gorivog otpada biljnog porijekla na otvorenom prostoru. Tako grad Bjelovar svojom Odlukom o uvjetima i načinu spaljivanja poljoprivrednog i drugog gorivog otpada biljnog porijekla na otvorenom prostoru propisuje da se poljoprivredni i drugi otpaci mogu spaljivati u vremenu od 1. listopada do 1. lipnja dok se izvan tog razdoblja spaljivanje može vršiti u samo opravdanim slučajevima.

Sukladno Županijskoj odluci, o namjeri spaljivanja potrebno je obavijestiti Vatrogasne postrojbe ili Vatrogasne udruge koje su određene kao nositelji zaštite od požara na području lokalne samouprave. Istom odlukom propisane su i  novčane kazne od 300 do 2 000 kuna, ukoliko se spaljivanje ne vrši  kontrolirano i na propisan način.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 93, policiju na tel. broj 192 ili Centar 112 na tel. broj 112.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim i zatvorskim kaznama pa i kaznenoj odgovornosti. Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 2 do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, te ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora.