U Donjem Daruvaru i Doljanima obilježena 26-godišnjica stradavanja hrvatskih redarstvenika i pripadnika odreda narodne zaštite

Photo PU_BB/Daruvar 2017/Tihomir Vrdoljak/Naslovna.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bil.

         Danas, 1. rujna, u Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 26-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar. Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu sa bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke i rodbine, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Županije bjelovarsko-bilogorske i Grada Bjelovara, na njegovom grobu na groblju „Borik“ u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

         Na spomen obilježje u Donjem Daruvaru pored obiteljipoginulih i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijence su položili i zapalili svijeće izaslanik Predsjednice RH, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” Ivan Krupec, u ime Vlade RH i premijera saborski zastupnik Miro Totgergeli, u ime ministra branitelja Željko Dragašević, u ime ministra unutarnjih poslova načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek,  te načelnik Policijske postaje Daruvar Dražen Jošćak kao i predstavnici lokalne samouprave te mnogi drugi.

          1. rujna 1991. godine, u popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Daruvar, i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i 5 hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika Policije i Odreda narodne zaštite. Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.

           Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali hrvatski branitelji Eugen Lapčić i Srećko Mandini, policajci Policijske postaje Daruvar, te pripadnici odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja ranjeno.

          Ovom prilikom nazočnima su se obratili evocirajući uspomene na taj najteži dan u obrani Grada Daruvara načelnik Policijske postaje Daruvar Dražen Joščak, dok su se na žrtve i njihov značaj kraćim govorima osvrnuli izaslanik Ureda predsjednice RH Ivan Krupec, te izaslanik Vlade RH i premijera Miro Totgergeli.              

          Na kraju je u mjesnoj kapelici održana Sveta Misa zadušnica za sve poginule.