Preventivni program „To se ne događa nekom drugom“

Photo PU_BB/slike vijesti/mladi vozač, predavanje.jpg

Kako bi se razvila svijest o potrebi poštivanja prometnih propisa i o opasnostima u prometu te izgradio stav da se prometni propisi poštuju zbog osobne sigurnosti, a ne zbog policije, Postaja prometne policije Bjelovar već sedmu godinu provodi preventivni program pod nazivom „To se ne događa nekom drugom“ namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola i njihovim roditeljima. Naime, posebno kritična starosna dob kod sudionika u prometnim nesrećama su mladi vozači kod kojih neiskustvo, osobito kada je praćeno utjecajem alkohola dovodi do precjenjivanja vlastitih sposobnosti i vještina što dovodi do njihovog povećanog sudjelovanja u prometnim nesrećama.  

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Kako bi se razvila svijest o potrebi poštivanja prometnih propisa i o opasnostima u prometu te izgradio stav da se prometni propisi poštuju zbog osobne sigurnosti, a ne zbog policije, Postaja prometne policije Bjelovar već sedmu godinu provodi preventivni program pod nazivom „To se ne događa nekom drugom“ namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola i njihovim roditeljima. Naime, posebno kritična starosna dob kod sudionika u prometnim nesrećama su mladi vozači kod kojih neiskustvo, osobito kada je praćeno utjecajem alkohola dovodi do precjenjivanja vlastitih sposobnosti i vještina što dovodi do njihovog povećanog sudjelovanja u prometnim nesrećama. Tako su tijekom 2011. godine u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj mladi vozači dobne skupine od 18-24 godine sudjelovali u 271 prometnoj nesreći, odnosno praktično u svakoj trećoj nesreći, a kod prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u gotovo svakoj petoj nesreći. Nadalje, od ukupno 271 prometne nesreće u kojoj su sudjelovali, mladi vozači istodobno su skrivili 161 prometnu nesreću u kojoj su sudjelovali, a od toga broja, alkohol je zabilježen u 34 prometne nesreće.

Kroz ovaj program učenicima i roditeljima prezentira se stanje sigurnosti mlađe dobne skupine sudionika u prometu u dobi od 16 do 24 godine starosti, najčešći uzroci prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama (brzina, prednost prolaska, alkohol i dr.), općenito stanje sigurnosti u prometu na našem području, te usporedbu istog u odnosu na navedenu  problematiku mlađe populacije vozača (od 16 do 24 godine). Također se prezentiraju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz „mlade vozače“. Sve ovo popraćeno je kratkim video spotovima simuliranih prometnih nesreća i posljedicama za sudionike, te fotografijama vozila iz prometnih nesreća koje su se dogodile na našem području. Krajnji cilj programa je povećati sigurnost djece i mladih u prometu te osnažiti subjektivni osjećaj sigurnosti kod sudionika u prometu kao i izgraditi svijest mladih o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih u prometu prilikom upravljanja vozilom.