Održane preventivne aktivnosti u sklopu kampanje „Živim život bez nasilja“

Photo PU_BB/Živim život bez nasilja 2013/IMG_4583.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bil.  

          Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska  je u sklopu zajedničke nacionalne kampanje MUP-a i UNDP-a (Program UN-a za razvoj u Hrvatskoj) pod nazivom „Živim život bez nasilja“ usmjerenog na sprječavanje svih oblika nasilja,  održala  preventivne aktivnosti  u Bjelovaru namijenjene učenicima osmih razreda osnovnih škola.

          Tako je u IV. osnovnoj školi Bjelovar u organizaciji policijskih službenika za prevenciju Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Ravnateljstva policije te Krunoslava Katića - predstavnika UNDP-a, a u realizaciji Nikše Jelovčića - voditelja Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničke djelatnosti i Nikole Tadića predstavnika  nevladine organizacije „Status M“, održano edukativno predavanje i radionica za učenike na temu nenasilja i tolerancije.

          U cilju prenošenja znanja o oblicima nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima, kao i mogućnostima zaštite održana je tematska predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića koji je ujedno i UNDP-ev ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje. Kazališnoj predstavi je bilo nazočno stotinjak učenika osmih razreda te njihovi nastavnici.

           Predstavi su također prisustvovali i zamjenica gradonačelnik Bjelovara Lidija Novosel, kao i Kristina Novalić- ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar sa suradnicama.

          Tijekom ove školske godine održati će se  i treća komponenta kampanje „Živim život bez nasilja“ u koju su  uključena djeca i mladi koji su sudjelovali na prethodnim projektnim komponentama (djeca i mladi  daju osvrt i svoja razmišljanja na pitanja nenasilja, tolerancije i nediskriminacije, izrada eseja na temu problema nasilja i njegovog sprječavanja, obuhvaća diskusiju te potiče na razmišljanje).


Statistički pokazatelji:

Nasilničko ponašanje u obitelji

            Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u 2012. godini prekršajno je prijavila ukupno 861osobu kao počinitelje nasilja u obitelji, od čega  je 16 osobe maloljetnih i to 8 muških i 8 ženskihosoba. Od 845odraslih počinitelja, prijavljeno je 648 muškaraca i 197 žena, iz čega je razvidno da su muškarci u preko 76% slučajeva bili počinitelji nasilničkog ponašanja.

            Kada govorimo o žrtvama obiteljskog nasilja u 2012. godini ih je bilo 1051i to: 906 punoljetnih osoba te 145 maloljetnika. Od 1051 žrtava nasilja u 684 slučajeva žrtve su bile žene, a u 367 slučaja muškarci, drugim riječima u 65% slučajeva žrtve su bile žene.

             Isto tako, PU bjelovarsko-bilogorska u 2012. godini bilježi 4 kaznena djela Nasilničkog ponašanja u obitelji .

Maloljetnici kao počinitelji kaznenih djela

             Na području PU bjelovarsko-bilogorske  tijekom prvih devet mjeseci 2012. godine evidentirano je 90 kaznenih djela počinjenih od strane maloljetnih osoba, dok u prvih devet mjeseci 2013. godine 49 kaznenih djela, što predstavlja smanjenje od 54%.

             Maloljetni počinitelji kaznenih dijela u prvih devet mjeseci 2012. godine najčešće su počinili kaznena djela krađe (29), teške krađe (19) i tjelesne ozljede (9) dok su u prvih devet mjeseci 2013. godine maloljetne osobe najviše počinili kaznenih djela krađa (13), teška krađa (10)  i tjelesna ozljeda (13).

Kaznena djela na štetu maloljetnika

              Na području PU bjelovarsko-bilogorske tijekom prvih devet mjeseci 2012. godine evidentirano je ukupno 135kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika (osobe mlađe od 18 god.), a  u prvih devet mjeseci 2013. godine 80 kaznenih djela.

              U prvih devet mjeseci 2012. godine maloljetnici su najčešće bili žrtve kaznenih djela povreda djetetovih prava (57), krađe (21) tjelesne ozljede (17) i povrede dužnosti uzdržavanja (17), dok u prvih devet mjeseci 2013. godine maloljetnici su najčešće bili žrtve kaznenih djela povreda djetetovih prava (25) i  tjelesne ozljede (24).

 Javni red i mir i maloljetnici

              U prvih devet mjeseci 2012. godine evidentirano je ukupno 832 počinitelja prekršaja protiv JRM-a, od čega su 42 osobe bile mlađe od 18 godina i to 37 muških i 5 ženskih osoba. U prvih  9 mjeseci 2013. godine evidentirano je također 42 počinitelja prekršaja protiv JRM-a mlađih od 18 godina pri čemu je bilo 32 muških i 10 ženskih osoba.   

              U oba razdoblja najčešći prekršaji počinjeni od strane osoba mlađih od 18 godina su bili tučnjava (2012. -26 prekršaja, 2013.- 19 prekršaja) i svađa (2012.-8 prekršaja, 2013.-13 prekršaja).