Obilježavanje 25. godišnjice pogibije pet redarstvenika u Purnici i Daruvaru

Photo PU_BB//PURNICA/Daruvar 2016-naslovna.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bil.

          U utorak, 19. srpnja, ove godine komemoracijama u mjestu Purnica pored  Sirača, a jučer 20. srpnja i u Ulici Petra Svačića u Daruvaru, djelatnici Policijske postaje Daruvar i PU bjelovarsko-bilogorske su zajedno s obiteljima poginulih, predstavnicima lokalne samouprave, predstavnicima udruga proizašlih iz domovinskog rata odali počast tragično poginulim redarstvenicima koji su prije 25 godina mučki i kukavički ubijeni prilikom izvršenja redovnih policijskih zadaća.  

          Na obljetnici pogibije jučer su nazočili i visoki gosti i to izaslanik Predsjednice RH generalpukovnik Mladen Markač, saborski zastupnici sa područja naše Županije  te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli, zatim izaslanici ministra obrane, ministra hrvatskih branitelja, ministra unutarnjih poslova i izaslanik načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske, koji su također odali počast tragično poginulim redarstvenicima. Pored izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora saborskog zastupnika Mire Totgergelija i zamjenika ministra obrane Zorana Piličića, nazočnima se obratio i generalpukovnik Mladen Markač. 

          19. srpnja 1991. godine u Purnici iz zasjede su ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije PU bjelovarsko-bilogorske Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su ranjeni Josip Karpišek, Zdravko Hudaček, Ivan Smolčić, Mika Pašalija i Damir Špoljarić. Narednog dana, u samom središtu Daruvara, s leđa su ubijeni pripadnici Policijske postaje Daruvar Miroslav Polak, Robert Žili i Ivan Rončević, koji su u tom trenutku obavljali svoje policijske zadaće.

           Povodom 25. godišnjice pogibije ovih pet redarstvenika oba datuma su ove godine obilježena na iznimno dostojanstven i svečan način. U Purnici su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja te je služena Sveta Misa zadušnica za poginule specijalce, a u Daruvaru, u Ulici Petra Svačića, također su položeni  vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju gdje su održani prigodni govori uzvanika. Posebno ističemo emotivan i nadahnuti govor generalpukovnika Mladena Markača. Nakon toga je u daruvarskoj Župnoj crkvi također služena Sveta Misa zadušnica za poginule policajce Policijske postaje Daruvar, koju su svojom pjesmom uzvisili vokalni sastav „Sv. Matej“ PU bjelovarsko-bilogorske.