Obilježena 23-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka

Photo PU_BB/Donji Drauvar/DSC_0011.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

       Danas  1.rujna u Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 23-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljka, pripadnika tadašnje Policijske uprave Bjelovar. Tihomr  Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu sa bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke i rodbine te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko bilogorske, Županije bjelovarsko-bilogorske  i Grada Bjelovara, na njegovom grobu na groblju „Borik“ u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

       Na  spomen obilježje u Donjem Daruvaru pored obitelji, vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici PU bjelovarsko-bilogorske, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Županije bjelovarsko-bilogorske i Grada Bjelovara te Grada Daruvara.

       1. rujna 1991. godine, u  popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su  u još jedan u  nizu neuspješnih  napada na Daruvar, i to upravo  u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju  teško je ranjeno i 5 hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika Policije i Odreda narodne  zaštite. Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.                 

       Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada je stradalo 5 hrvatskih branitelja, a njih dvanaestero je  ranjeno

         Na kraju je služena Sveta Misa zadušnica  za sve poginule u mjesnoj kapelici.