Građani oprez! Ne ostavljajte otključane kuće

Photo PU_BB/slike vijesti/novac02.jpg

Jučer, tijekom poslijepodneva, u Ribnjačkoj, nepoznati počinitelj je iz obiteljske kuće 81-godišnje mještanke, za vrijeme dok se ona nije nalazila kod kuće ukrao nekoliko tisuća kuna. 

Foto: ilustracija

          Tijekom poslijepodneva, 25. travnja, u Ribnjačkoj, nepoznati počinitelj je iz obiteljske kuće 81-godišnje mještanke, za vrijeme dok se ona nije nalazila kod kuće ukrao nekoliko tisuća kuna.

          U razdoblju od 19. do 25. travnja, iz nezaključane kuće u Končanici vlasništvo 76-godišnjakinje, nepoznati počinitelj je ukrao novac i nakit u vrijednosti više tisuća kuna.

          Krađe iz domova najčešća su kaznena djela, čija žrtva može biti bilo koji građanin. Postoje mnogobrojni faktori koji pogoduju počiniteljima, poput nemarnosti, nepažnje, površnosti, lakomislenosti, nemarnog odnosa prema osobnoj i društvenoj imovini kao i nedovoljne fizičke i tehnička zaštite i drugih propusta potencijalnih žrtava. Vrata i prozori uobičajena su mjesta za ulazak počinitelja. Samo nekoliko sekundi, minimalna potrebna snaga i većina prividnih prepreka je savladana.

          Na temelju dosadašnjih iskustava te u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite:

  • uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili rođacima, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu;
  • nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka;
  • na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu;
  • ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražit.