Na konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati istraživanja projekta „Zdrav za 5“

Photo PU_BB/Zdrav za 5/logo-zz5.jpg

Foto: ilustracija   

          Danas 26. rujna u 13,00 sati u sjedištu PU bjelovarsko-bilogorske održana je konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja projekta „Zdrav za 5“. Projekt „Zdrav za 5“ u svim županijama Republike Hrvatske uključujući i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, zajednički provode Ministarstvo zdravlja (Hrvatski zavod za javno zdravstvo), Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

          Sukladno projektnim aktivnostima, prije provođenja edukativnih radionica, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutarnjih poslova proveli su istraživanje među učenicima: 8. razreda osnovnih škola  glede konzumiranja alkohola, 1. i 2. razreda srednjih škola o njihovim navikama i stavovima u pogledu štetnosti konzumiranju droga i igara na sreću.

          Na konferenciji su pored policijske službenice za prevenciju PU, Barbare Vukolović, koja je govorila o pojavnosti i dostupnosti sredstava ovisnosti i igara na sreću među učenicima, izlagale Renata Hunjadi Brzović,  psihologinja  Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a koja je sve prisutne upoznala sa stavovima učenika po toj problematici i na kraju je Županijska koordinatorica za školske preventivne programe u BBŽ, Ornela  Malogorski, sve upoznala o provedbi programa u školama.  

          Uspoređujući rezultate na nacionalnoj razini, sa onima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, vidljivo je da je u Bjelovarsko-bilogorskoj regiji veći postotak učenika 8. razreda osnovnih škola koji su konzumirali alkohol.

          Da su jednom ili više puta u životu konzumirali alkoholna pića izjasnilo se 87% učenika u odnosu na 81% na nacionalnoj razini. U posljednjih mjesec dana alkohol je konzumiralo 48% učenika u odnosu na 40% na nacionalnoj razini.

         Promatrajući rezultate vezane uz navike i stavove o konzumiranju droga učenika Bjelovarsko-bilogorske županije u odnosu na hrvatski prosjek situacija je povoljnija . Za razliku od hrvatskog prosjeka, prema kojem je marihuanu barem jednom u životu uzelo 12% ispitanih učenika, taj je postotak u Bjelovarsko-bilogorskoj Županiji znatno niži i iznosi samo 7%. Promatrajući posljednjih mjesec dana samo 1% učenika je konzumiralo marihuanu dok je 6% u posljednjih mjesec dana prosjek za RH.

         Također u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sa ecstasy-em je eksperimentiralo samo 1% učenika a 3% prosjek RH.

         U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u posljednjih 30 dana kockalo se ili kladilo gotovo 25% ispitanih učenika, u čemu prednjače dječaci (45% ispitanih dječaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je sudjelovalo u nekom obliku kockanja ili klađenja u posljednjih 30 dana).

         Možemo zaključiti da među učenicima Bjelovarsko-bilogorske županije primarni problem predstavlja zlouporaba alkoholnih pića, te će biti potrebno, osim aktivnog podizanja razine informiranosti i znanja o štetnosti  i kažnjivosti ovakvog oblika društveno neprihvatljivog ponašanja, sa uključenim učenicima raditi  na jačanju asertivnih stavova kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima.

         Provedba projekta nastavlja se i u školskoj godini 2013./14. i to jačim intenzitetom nego prošle godine. Na području naše Županije za sada je uključeno u provedbu 16 osnovnih i 8 srednjih škola u kojima je u tijeku provedba edukacija učenika od strane djelatnika ZZJZ BBŽ i PU bjelovarsko-bilogorske, a nakon čega slijede aktivnosti vezane uz komponentu zaštite okoliša u proljetnim mjesecima.