Opasnosti od nekontroliranih požara na otvorenom prostoru

Photo PU_BB/slike vijesti/pozar02.jpg

Obzirom da su počeli proljetni radovi kao što su čišćenje okućnica, priprema poljoprivrednog zemljišta za obradu i ispašu i slično, gdje građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad (granje, korov, suha trava i dr.) na otvorenom prostoru, povećava se i opasnost od širenja nekontroliranih požara na otvorenom. Tako je tijekom 2011. godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske evidentirano 167 požara na otvorenom prostoru koji su uglavnom izazvani nekontroliranim spaljivanjem poljoprivrednog i drugog gorivog otpada. Kao posljedica tih požara spaljena je površina od 177 hektara, jedna osoba je poginula, jedna osoba je povrijeđena dok je materijalna šteta iznosila 225 000 kuna. Dakle, pored velikih materijalnih šteta požari otvorenog prostora nekada za posljedicu imaju i smrtno stradanje. 

Foto: Ilustracija

Obzirom da su počeli proljetni radovi kao što su čišćenje okućnica, priprema poljoprivrednog zemljišta za obradu i ispašu i slično, gdje građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad (granje, korov, suha trava i dr.) na otvorenom prostoru, povećava se i opasnost od širenja nekontroliranih požara na otvorenom. Tako je tijekom 2011. godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske evidentirano 167 požara na otvorenom prostoru koji su uglavnom izazvani nekontroliranim spaljivanjem poljoprivrednog i drugog gorivog otpada. Kao posljedica tih požara spaljena je površina od 177 hektara, jedna osoba je poginula, jedna osoba je povrijeđena dok je materijalna šteta iznosila 225 000 kuna. Dakle, pored velikih materijalnih šteta požari otvorenog prostora nekada za posljedicu imaju i smrtno stradanje. 

Što se tiče zakona, tu je prije svega Zakon o zaštiti od požara kojim je uređen sustav zaštite od požara s ciljem zaštite života, zdravlja i sigurnosti ljudi i životinja te sigurnosti materijalnih dobara, okoliša i prirode od požara. U navedenom zakonu predviđene su i kaznene odredbe tako da će se novčanom kaznom u iznosu od 15 000 do 150 000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kazniti za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenog prostora, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2 000 kn do 15 000 kuna. Ovakvim nepromišljenim radnjama može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, kazna zatvora od šest mjeseci do osam godina, ovisno o posljedicama.

Pored zakona, Županijska skupština je donijela Odluku o uvjetima spaljivanja poljoprivrednog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru, te u naseljima na području Bjelovarsko-bilogorske županije koja pobliže uređuje ovo područje.

Što treba poduzeti da se spaljivanje na otvorenom prostoru ne pretvori u požar?

Prije svega treba postupiti sukladno odredbama navedene Odluke, a to je da se:

  • tvari koje se spaljuju izmjeste na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, plinovoda, naftovoda,  javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti;
  • oko mjesta spaljivanja izore ili na drugi način očisti sigurnosni pojas u širini najmanje 5   metara;
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba za eventualno gašenje požara ako vatra izmakne kontroli;
  • na mjestu spaljivanja osiguraju priručna sredstva za gašenje (lopate, kante s vodom i dr.);
  • spaljivanje vrši isključivo danju, za mirna vremena bez vjetra, uz stalnu nazočnost osobe koja vrši spaljivanje;
  • kod većih površina od 1 ha osigura odobrenje i dežurstvo JVP-a ili DVD-a;
  • spaljivanje suhe trave, korova i drugih tvari, kao i loženje otvorene vatre ne smije obavljati i na udaljenosti manjoj od 200 metara od šume bez posebnih odobrenja;
  • nakon obavljenog spaljivanja mjesto pregleda i ostatak žara u potpunosti ugasi. 

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora.