Eksplozija u krugu poduzeća za pohranu i preradu žita u Bjelovaru

Photo PU_BB/slike vijesti/pozar05.jpg

Temeljem obavljenog očevida te pronađenih tragova i predmeta, utvrđeno je da je uzrok primarne eksplozije koja se dogodila u prostoriji za prosijavanje žita - zapaljenje eksplozivne smjese žitne prašine i zraka mehaničkom iskrom u ciklonskom odvajaču odsisnog sustava stroja za prosijavanje. Policijski službenici Službe krim. policije u suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru nastavljaju daljnji rad po događaju.

Foto: ilustracija

          U ponedjeljak 05. lipnja u 13,59 sati, u Bjelovaru, u Ulici Antuna Mihanovića 10, u krugu poduzeća Silosi Sedlić d.o.o., došlo je,  iz sada neutvrđenih razloga, do snažne eksplozije,  uslijed čega je došlo i do većih  oštećenja nekolicine objekata i postrojenja te  uništenja jednog  teretnog vozila u krugu silosa. Van kruga poduzeća oštećeno je nekoliko parkiranih automobila i obližnjih kuća. Ovom prilikom  62-godišnji vozač iz Zlatar Bistrice, koji je dovezao robu u poslovni krug, zadobio je lakše ozljede te je nakon pružene liječničke pomoći u Općoj bolnici Bjelovar pušten kući.  Očevidom će se pokušati  utvrditi uzrok ove eksplozije, a njime rukovodi zamjenica Općinske državne odvjetnice u Bjelovaru uz stručnu pomoć vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić  i djelatnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.  

          U utorak, 06. lipnja, dovršen je očevid, temeljem kojeg je kao i na temelju pronađenih tragova i predmeta, utvrđeno da je uzrok primarne eksplozije koja se dogodila u prostoriji za prosijavanje žita - zapaljenje eksplozivne smjese žitne prašine i zraka mehaničkom iskrom u ciklonskom odvajaču odsisnog sustava stroja za prosijavanje. Policijski službenici Službe krim. policije u suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru nastavljaju daljnji rad po događaju.