Najava akcije "Poštujete naše znakove" i predstavljanje edukativne knjižice "Na putu do škole"

Photo PU_BB/slike vijesti/Na putu do škole 2014/djecapromet02.jpg

 Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

    Danas, 3. rujna u PU bjelovarsko-bilogorskoj u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama održana je konferencija za novinare i predstavljanje edukativne knjižice pod naslovom „Na putu do škole“. Knjižica je izrađena u suradnji Gradskog društva Crvenog križa Bjelovar i Postaje prometne policije Bjelovar, a prvog dana nastave dobit će ju 1123 učenika prvih razreda osnovnih škola na području naše županije.

    U prvih sedam mjeseci 2104. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske dogodilo se 25 prometnih nesreća u kojima su sudjelovala djeca starosti od 6 do 15 godina. Jedno dijete je zadobilo teške tjelesne ozlijede i osmero lake tjelesne ozlijede i to 1 kako vozač bicikla, 3 kao pješaci te 4 kao putnici u osobnim automobilima.

     Načelnik Postaje prometne policije Dalibor Milković i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Bjelovar Ratimir Blažeković zahvalili su svih stručnim suradnicima i istaknuli kako će se zajednička suradnja provoditi i ubuduće.

     Sukladno zadaćama iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, početkom nove školske godine i tijekom mjeseca rujna 2014. godine PU bjelovarsko-bilogorska provodit će  akciju "Poštujte naše znakove", usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanje  ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

    U sklopu operativno-preventivnih aktivnosti, PU bjelovarsko-bilogorska i policijske postaje na njezinom području provest će niz aktivnosti s ciljem da se naglasi značaj sigurnosti djece u prometu i da se u neposrednom kontaktu s policijom osjeti zajedništvo građana i policije.

Tako će se: 

1. U dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola organizirati 20-minutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Ove su  godine u suradnji s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa osiguran reflektirajući trokutići tako da će svaki prvašić u našoj Županiji  dobiti po jedan trokutić.

Prilikom posjete školi, policijski službenici upoznat će ravnatelje škola, nastavnike i djecu s mogućnošću korištenja web aplikacije za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa – „Prometna učilica“, koja je dostupna putem interneta na adresi  http://ucilica.skole.hr./prometna.

            2. S ravnateljima osnovnih škola dogovoreno je da policijski službenici budu nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju, a najviše do 10-ak minuta, izložili nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

            3. Zajedno s tijelima jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet te tvrtkama nadležnim za održavanje prometnica, policijski službenici obavljaju pregled prometnica u blizini škola, i gdje je to potrebno, obnovit će se horizontalna i vertikalna prometna signalizacija.

            4. Tijekom mjeseca rujna, svakodnevno, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će pojačano operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole, a u vrijeme trajanja akcije angažirat će se i raspoložive školske prometne jedinice.

     Policijski službenici provodit će i pojačanu kontrolu kretanja vozila na prometnicama u zoni škola, a sankcionirat će se i sva nepropisna parkirana i zaustavljena vozila. Pored toga, policija će pojačano nadzirati autobuse koja prevoze djecu.

    Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a osobito  vozače pozivamo na oprez, odnosno da u te dane obrate posebno  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu.