PU bjelovarsko – bilogorska na obilježavnanju Međunarodnog dana civilne zaštite u Daruvaru

Photo PU_BB/Daruvar 50.jpg

Jučer u četvrtak 27. veljače u Daruvaru je održana manifestacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite za područje Bjelovarsko-bilogorske županije,

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Jučer u četvrtak 27. veljače  u Daruvaru  je održana  manifestacija povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite za područje Bjelovarsko-bilogorske županije, a koju su organizirali Područni ured za zaštitu i spašavanje Bjelovar i Grad Daruvar. PU bjelovarsko-bilogorska je uz druge službe i organizacije također sudjelovala u programu obilježavanja.

U sklopu izložbe i predstavljanja opreme za zaštitu i spašavanje na izložbenom prostoru PU bjelovarsko-bilogorske postavljena je izložba oružja i opreme. Građani su mogli razledati i upoznati se sa opremom i oružjem Jedinice interventne policije Bjelovar te sa opremom i minsko-ekslozivnim sredsrtvima koju su predstavili policijski službebnici za protueksplozijsku zaštitu . Policijski službenici Protueksplozijske službe Policijske uprave zagrebačke odazvali su se pozivu PU bjelovarsko-bilogorske i  izložili opremu koju koriste u radu, kao što su zaštitna balistička odjela, sustav za rentgensko snimanje predmeta, vodeni razbijač, rentgenski razbijač, komplet sprejeva za preliminarnu detekciju eksploziva i dr. Najveći interes izazvao je policijski robot „Teodor“ koji je namijenjen postupanju prema sumnjivim predmetima, a čiji rad je prezentiran tijekom izložbe. 

Tijekom izložbe policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU  su promovirali nacionalnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“.   Riječ je o kampanji koju, pod novim sloganom „Izbacimo uljeza“ , provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a u sklopu koje građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili ono koje posjeduju bez dozvole.  Kroz podjelu materijala kampanje građane se upozoravalo na opasnost posjedovanja i korištenja ilegalnog oružja i eksplozivnih tvari te poticalo na dragovoljnu predaju istog.

Kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ PU bjelovarsko-bilogorska uspješno provodi od njenog samog početka 2007. godine. Tijekom  2013. godine u okviru kampanje na području Bjelovarsko-bilogorske županije predano je 29 komada automatskog oružja kategorije „A“, 342 komada rasprskavajućeg oružja kategorije „A“ od čega 218 komada ručnih bobmbi i mina, 50 komada oružja kategorije „B“ od čega 26 pušaka i 10 pištolja i revolvera, 22 977 komada streljiva i 17,5 kg eksploziva.

Dragovoljna predaja oružja je još uvijek u tijeku.

   Građani  koji žele predati nedozvoljeno oružje, ne trebaju isto donositi osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome osobno ili putem telefona trebaju obavijestiti policiju na broj 192, te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i preuzeti oružje.

Prema osobama koje dragovoljno predaju oružje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

U sklopu manifestacije održana je i pokazna vježba u zgradi srednjih škola u Daruvaru uz prikaz rada operativnih snaga zaštite i spašavanja u koju su bili uključeni policijski službenici PP Daruvar.