Spriječite utapanje: Savjeti i upozorenja kupačima

Photo PU_BB/slike vijesti/Kupači.jpg

Zbog ljetnih temperatura građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima, bazenima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije.  

Foto: ilustracija

          Zbog ljetnih temperatura građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima, bazenima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Kako smo svjedoci da je od početka kupališne sezone na području Hrvatske već bilo tragičnih događaja utapanja želimo upozoriti kupaće na potencijalne opasnosti i dati savjete kako se ponašati na kupališnim mjestima.  

           Osim mogućeg utapanja, prilikom kupanja su prisutne te vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu. Tako u najopasnija područja spadaju rijeke, jezera, ribnjaci, bazeni  pa tek onda more.

           Na žalost, slučajeva  utapanja proteklih godina bilo je i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako je tijekom 2007. godine zabilježen  jedan slučaj utapanja, zatim 2008. godine čak četiri utapanja, dok je 2012. godine zabilježeno također jedno  utapanje.  

          Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi.

          Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je u jezeru na površini toplija, a u dubini je hladnija. Velik problem kupačima ponekad predstavlja i raslinje o koje se zapletu, pa se zbog panike do koje može doći, mogu i utopiti. Vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja na glavu. 

Kako bi se izbjegli tragični i nepoželjni događaji, savjetujemo i upozoravamo građane da se pridržavaju preporuka radi sigurnosti na vodi:

 • ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka - jedna od najčešćih pogrešaka, a koju čine mnogi među nama, ulazak je u vodu nakon što smo pojeli obrok, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca
 • ne plivajte ako ste konzumirali alkohol - upravo je konzumiranje alkohola jedan od glavnih čimbenika rizika kod utapanja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, i svakako ga treba izbjegavati
 • ne ulazite vrući u vodu - jedna od čestih pogrešaka koju čine mnogi od nas je da nakon dužeg boravka na suncu, ulazimo u vodu, kako bismo se osvježili i rashladili. Uvijek treba postepeno ulaziti u vodu, dati organizmu priliku da se pripremi i prilagodi, bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. U protivnom, naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok
 • ne skačite u vodu nepoznate dubine - kada skačete, umjesto na glavu, skačite na noge
 • ako niste posve zdravi, ne kupajte se na osamljenim mjestima, a ako bolujete od nekih kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima; budite u blizini ljudi, kako bi vam, ako zatreba, mogli priskočiti u pomoć
 • imate li djecu, neprestano ih držite na oku - roditelji se nikada, pa tako ni na kupanju, ne smiju posve opustiti; djecu je potrebno neprestano imati na oku i brinuti se za njihovu sigurnost; među ljudima i u gomili djeca se lako izgube, kao što se lako utope i u plićaku; jednako tako, nikada, ali baš nikada, ne računajte da se starije dijete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru; sigurnost djeteta vaša je dužnost, nikako drugog djeteta; nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati
 • neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje
 • izbjegavati plivanje u samoći
 • plivajte u blizini spasilaca te poštuj upute i znakove spasilaca
 • dogodi li se nevolja, ostanite smireni, plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć
 • ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć te pozovite nadležne službe na broj 192 ili 112.

Opreza nikad dovoljno i uz pridržavanje ovih savjeta, nadamo se da će svima godišnji odmor i osvježenje biti ugodniji.

Ponovno upućujemo apel građanima da za kupanje koriste uređena kupališta koja su pod nadzorom.

Nikako nije dobro koristiti rijeke, jezera ili šljunčare koje nisu uređene za kupanje i koje se ne nalaze pod nadzorom stručnih službi.

Isto tako, upozoravamo da se prilikom kupanja drže barem osnovnih savjeta, a to su:

 • djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i uz nadzor roditelja,
 • neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje,
 • nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka,
 • nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol,
 • u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć,
 • ne skakati u vodu nepoznate dubine,
 • izbjegavati plivanje u samoći,
 • ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini te pomognite unesrećenom.

         Uz pridržavanje ovih savjeta, nadamo se da će vam godišnji odmor i osvježenje uz vodene tokove biti ugodniji.