PU bjelovarsko-bilogorska sudjelovala u obilježavanju Međunarodnog dana mladih u Daruvaru

Photo PU_BB/Međunarodni dan mladih Daruvar 2012/Međunarodni dan mladih Daruvar glavna slika.jpg

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Od 10. do 12. kolovoza  u Daruvaru se obilježio Međunarodni dan mladih kroz manifestaciju   „Veliko ljetno osvježenje“ u organizaciji „Udruge Impress“.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana mladih tematski je bilo vezano uz prevenciju nasilja među mladima. Događaj je trajao dva dana te se sastojao od niza psiholoških radionica, okruglog stola na temu prevencije nasilja među mladima, niza „obrada“ društvenih igara od kojih bismo istaknuli živi „Čovječe ne ljuti se“, prezentacije borilačkih vještina Interventne jedinice policije PU bjelovarsko-bilogorske, modnom revijom te koncertima mladih bendova. U organizaciji radionica i okruglog stola, osim inicijatorice i predsjednice Udruge Tanje Herceg, univ.bacc.psy sudjelovala je i udruga studenata psihologije „Feniks“, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska, Policijska postaja Daruvar te Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije, a podršku u organizaciji događaja dao je grad Daruvar.

Cilj manifestacije bio je potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u zajednici kroz uključenje u osmišljavanje,  izradu i provedbu manifestacije gdje su mladi još jednom uvidjeli da su oni sami pozitivna promjena u društvu; pokazati zajednici da „mladima ništa nije nemoguće“  kao i pokazati kako društvo cijeni kada mladi usmjere svoje vrijeme u stvaranje konstruktivnog i društveno korisnog događaja.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska svoj je udio dala u subotu 11. kolovoza kada je u vremenu od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava bio postavljen info štand PU bjelovarsko-bilogorske, policijska vozila koja su građani mogli razgledati dok su pripadnici Interventne jedinice Bjelovar prisutnima prikazali program škole samoobrane. U poslijepodnevnim satima u Gradskoj vijećnici Daruvar održan je okrugli stol na temu „Vršnjačko nasilje i bullying“ gdje su članovi grupe Impress podijelili svoje iskustvo s neverbalnim i verbalnim nasiljem kao i cyber nasiljem, a gosti su bili Jeronim Marić-član grupe Adastra, Dalibor Rohlik-gradonačelnik Daruvara i predsjednik Komunalnog vijeća Daruvar, Veronika Pilat-dogradonačelnica i dugogodišnja profesorica u Ekonomskoj školi, predstavnice Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Barbara Vukalović i Ivana Korade Ćurić, Nenad Fumić- voditelj interventnog odjela Pretorijanske zaštite, Melita Pranić- udruga studenata psihologije Feniks i volonterka na Hrabrom telefonu, Jovita Bodulušić- ravnateljica vrtića Vladimir Nazor Daruvar, Mato Munić- predsjednik učeničkog vijeća Tehničke škole i benda Dvaput tjedno , Stjepan Salopek- član benda Dvaput tjedno i Tanja Herceg- začetnica i predsjednica Udruge za mlade Impress Daruvar.

Okrugli stol trajao je dva sata, a njime su mladi informirani o tome što učiniti u slučaju nasilja i kome se najbolje obratiti, a zaključak je bio da je mladima nužno ponuditi alternativno provođenje slobodnog vremena.