Savjeti povodom blagdana Svih svetih

Photo PU_BB/slike vijesti/auto_policija06.jpg

U dane predstojećeg blagdana Svih svetih, na prometnicama naše županije, očekuju se povećane gužve na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih.  

 Foto: ilustracija

U dane predstojećeg blagdana Svih svetih, na prometnicama naše županije, očekuju se povećane gužve na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih. Stoga se upućuju vozači da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz rub ceste. Pri dolasku u blizinu groblja vozači se upućuju da ne parkiraju svoja vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu. Kako će se, ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale, veći broj ljudi uputiti na groblja pješice i pješaci se upućuju na povećani oprez obzirom da na većini groblja ne postoje izgrađene pješačke staze i pješaci su se prisiljeni kretati uz rub prometnice. Posebno se pješaci upozoravaju na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila.

Policijski službenici će u dane predstojećih blagdana pojačano djelovati na područjima groblja i na prilaznim prometnicama, pojačano vršiti nadzor prometa i u slučaju potrebe vršiti ručnu regulaciju prometa.

Isto tako, savjet vozačima motocikla, mopeda i bicikla, da kod smanjene vidljivosti, obavezno koriste svjetla i reflektirajuće prsluke, koji se također preporučaju i pješacima.

Također, važno upozorenje svim vozačima, da prilikom parkiranja vozila u blizini groblja, naročito na nepreglednim mjestima, u svojim vozilima na vidnim mjestima ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i dr. vrijedne stvari, kako bi na taj način izbjegli moguće provaljivanje i otuđenje navedenih stvari iz automobila.

Temeljem iskustva iz ranijih godina, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska procijenila je da se i ove godine u vrijeme obilježavanja blagdana Svih svetih, u zonama groblja i na drugim mjestima na kojima će građani parkirati svoje automobile, mogu očekivati provale u automobile i krađe vrjednijih predmeta ili novca koje građani ostavljaju u istima za vrijeme kad se nalaze na groblju.

S tim u vezi policija preporuča građanima:
-da ne ostavljaju vrijedne predmete (torbice, novčanike, aktovke, mobitele, fotoaparate i slične predmete) na vidljivom mjestu u automobilu,
-da zatvaraju i zaključavaju sva vrata i prozore na automobilima kad napuštaju automobil,
-da zatvaraju i zaključavaju montirane krovne nosača ukoliko ih imaju na automobilu,
-da stvari u automobilu pospreme ranije tj. prije dolaska na parkiralište te
-da novac i dokumente ponesu sa sobom kad napuštaju automobil, a u slučaju provale ili krađe isto odmah prijave policiji.