Nedozvoljena uporaba osobnih podataka

Photo PU_BB/slike vijesti/tipkovnica i miš.png

Dovršeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je na štetu 50-godišnjaka iz okolice Garešnice počinjeno kazneno djelo nedozvoljena uporaba osobnih podataka, na način da je nepoznati počinitelj koristeći njegove osobne podatke bez njegova znanja i odobrenja sa jednim operaterom zasnovao 6 pretplatničkih ugovora.

Foto: ilustracija

          Dovršeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je na štetu 50-godišnjaka iz okolice Garešnice počinjeno kazneno djelo nedozvoljena uporaba osobnih podataka, na način da je nepoznati počinitelj koristeći njegove osobne podatke bez njegova znanja i odobrenja sa jednim operaterom zasnovao 6 pretplatničkih ugovora. Utvrđeno je da je nepoznata muška osoba u 4 navrata u razdoblju od 09. travnja do 26. svibnja ove godine telefonskim pozivima centra jednog operatera zasnovala 6 pretplatničkih ugovora kojima je ostvario ukupan promet od više tisuća kuna.

          Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je počinitelj 42-godišnji hrvatski državljanin, a do osobnih podataka oštećenog je došao tako što je tijekom mjeseca ožujka ove godine na jednoj društvenoj mreži stvorio lažni profil na kojem se predstavio kao ženska osoba te je na taj način kontaktirao sa muškim osobama kojima je nudio intimnije upoznavanje, a kada bi netko pristao tražio je od istoga da mu na profil pošalje presliku osobne iskaznice te podatke o jedinstvenom matičnom broju građana. Na taj način došao je do podataka nekoliko muškaraca, a nakon toga bi nazvao korisnički broj operatera i tako sklopio više pretplatničkih ugovora sa različitim tarifama na ime osobe koja bi mu poslala podatke. Tako sklopljene ugovore i telefonske kartice koristio je pribavivši tako sebi materijalnu korist.