Vrenje mošta – upozorenje!

Photo PU_BB/slike vijesti/bacve za vino.jpg

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa preventivno upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom. Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2(ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.  

Foto: Ilustracija

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa preventivno upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2(ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.