TRAKTORISTI, OPREZ U PROMETU

Photo PU_BB/slike vijesti/PN sa poginulim traktoristom .jpg

Nastupanjem povoljnih vremenskih prilika započela je sezona obavljanja poljodjelskih radova, a time i učestalije sudjelovanje u prometu vozača traktora, te poljoprivrednih i radnih strojeva. 

Foto: ilustracija

            Nastupanjem povoljnih vremenskih prilika započela je sezona obavljanja poljodjelskih radova, a time i učestalije sudjelovanje u prometu vozača traktora, te poljoprivrednih i radnih strojeva. S tim u vezi, stradavanje u prometnim nesrećama u kojima sudjeluju traktori tijekom prve polovine mjeseca srpnja 2013. godine poprimilo je zabrinjavajuće razmjere. Tako su u razdoblju od 12. – 15. srpnja 2013. godine na području ove PU smrtno stradale tri osobe, i to:

           1. 12. srpnja 2013. godine oko 06,15 sati u Ulici Petra Biškupa Vene u Bjelovaru dogodila se prometna nesreća u kojoj je uslijed pregaženja neregistriranom, neosiguranom i tehnički nepreglednom poluprikolicom priključenom za neregistriran, neosiguran i tehnički nepregledan traktor smrtno stradala pješakinja.

           2. 13. srpnja 2013. godine oko 21,50  sati u Dražici dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao vozač neregistriranog, neosiguranog i tehnički nepregledanog mopeda koji je udario u stražnji dio neosvijetljene, neregistrirane, neosigurane i tehnički nepregledane samoutovarne prikolice priključene za neosvijetljen, neregistriran, neosiguran i tehnički nepregledan traktor.

           3. 15. srpnja 2013. godine oko 18,20 sati u Borovoj Kosa dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao vozač uslijed slijetanja i prevrtanja neregistriranog, neosiguranog i tehnički nepregledanog traktora za kojega je bila priključena neregistrirana, neosigurana i tehnički nepregledana prikolica samogradnja.

           Najčešći uzroci stradavanja u tim slučajevima jesu: neiskustvo vozača, veliki nagibi na poljoprivrednim površinama i utjecaj alkohola zbog kojega dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti, a nisu rijetki niti slučajevi nepropisnog prijevoza tereta. Putnici na tim vozilima najčešće stradavaju zbog pada na tlo uslijed nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika (npr. na spojnoj poluzi na stražnjoj hidraulici traktora, na stepenicama traktora, blatobranima traktora, na raznim traktorskim priključcima, stranicama priključnih vozila i sl.).

            Stoga ovim putem posebno apeliramo na vozače traktora i radnih strojeva da: 

  • uvijek vode računa o tehničkoj ispravnosti i valjanosti registracije traktora i priključnih vozila, naročito upravljačkog i kočionog mehanizma te signalizacije. U tu svrhu, preporučuje se samostalno pristupiti u stanicu za tehnički pregled  i zatražiti obavljanje besplatnog tehničkog pregleda (mogućnost vrijedi samo za registrirane traktore kojima ne ističe valjanost prometne dozvole),
  • prilikom obavljanja poljodjelskih radova ne skidaju s traktora kabinu ili zaštitni okvir;
  • vode računa o konfiguraciji terena kojim se kreću (nagibi, nizbrdice i dr.) kako bi izbjegli prevrtanje traktora;
  • ne voze pod utjecajem alkohola i drugih psihoaktivnih tvari (droga i lijekovi koji umanjuju vozačke sposobnosti);
  • vode računa o atmosferskim prilikama (vrućina, sparina, kiša i dr.) i utjecaju istih, a posebice vozači starije životne dobi, te da ne započinju vožnju kada se loše osjećaju ili kada su umorni;
  • na traktorima koji su prvi puta registrirani u Republici Hrvatskoj nakon 1. siječnja 1983. godine mora biti ugrađena sigurnosna kabina ili okvir koji vozača štiti od ozljeda u slučaju prevrtanja traktora;
  • traktorom ima pravo upravljati samo vozač kojemu je izdana vozačka dozvola  A1, A2, A, B, C1, C, D1, D i H kategorije.
  • na traktoru se smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli;
  • na traktorskim priključcima zabranjeno je prevoziti osobe, osim na priključnim vozilima - prikolicama gdje je dopušteno prevoziti najviše pet osoba, s time da ne stoje i da ne sjede na stranicama prikolice;
  • za vrijeme kretanja traktora nije dozvoljeno uskakati, iskakati, otvarati vrata i naginjati se izvan vozila;
  • prilikom prijevoza tereta isti mora biti tako raspoređen i pričvršćen da ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti, da ne umanjuje stabilnost traktora i ne otežava upravljanje traktorom, da ne smanjuje preglednost vozaču traktora i da se ne rasipa po cesti, te da ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge oznake na vozilu.

            U narednom razdoblju prometna policija će posebnu pozornost usmjeriti na nadzor prometovanja vozača traktora, te poljoprivrednih i radnih strojeva. Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu na cesti, a osobito vozače traktora, da poštuju prometne propise.