Pojavni oblik kazneog djela "Prijevara"

Photo PU_BB/slike vijesti/auto_policija06.jpg

Počinitelji u tuđe ime, putem telefonskih razgovora s telefonskim operaterima sklapaju dugoročne ugovore uz kupnju mobilnih uređaja. Predstavljaju se najčešće kao starije osobe iz ruralnih krajeva, daju OIB osobe koja sklapa ugovor i najčešće broj osobne iskaznice ili samo datum rođenja.  

 Foto: ilustracija

     Tijekom 2014. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske, a i na području drugih PU zabilježen je porast slučajeva kaznenog djela „Prijevara“ iz čl. 236. Kaznenog zakona. Počinitelji u tuđe ime, putem telefonskih razgovora s telefonskim operaterima sklapaju dugoročne ugovore uz kupnju mobilnih uređaja. Predstavljaju se najčešće kao starije osobe iz ruralnih krajeva, daju osobni identifikacijski broj osobe koja sklapa ugovor i najčešće broj osobne iskaznice ili samo datum rođenja. Na osnovu danih podatka, te osobe bez svog znanja postaju telefonski pretplatnici i primaju telefonske račune ili obavijesti o ovrhama poradi nepodmirenih računa. Počinitelji dolaze u posjed skupih mobilnih uređaja koji im se dostavljaju na njihove adrese stanovanja i koriste usluge telefonskih pretplata.

     Također se pojavljuje i problem kod pokušaja raskida ugovornih obveza s telekomunikacijskim operaterom budući da je u sklopu ugovora kupljen skup mobilni uređaj.

     Do podataka o osobnom identifikacijskom broju, broju osobne iskaznice ili datumu rođenja počinitelji opisanih kaznenih djela dolaze na razne načine, a najčešće lažnim predstavljanjem u telefonskom razgovoru ili prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora, punomoći ili u rješenjima sudova.

     Putem internata jednostavno je doći do osobnog identifikacijskog broja, a ugovori s teleoperaterima mogu se sklopiti  putem telefonskog razgovora, na  osnovu poznavanja osobnog identifikacijskog broja i datuma rođenja ili broja osobne iskaznice. Kao valjani dokument prihvaća se preslika osobne iskaznice, bez da se ostvari osobni kontakt između pretplatnika i operatera i izvrši uvid u identifikacijski dokument.

  Upozoravamo građane da budu oprezni prilikom davanja svojih osobnih podataka, posebno prilikom davanja osobnog identifikacijskog broja, matičnog broja građana, datuma rođenja, broja osobne iskaznice te da o svemu bez odgode obavijeste policiju, pogotovo ako su oštećeni kaznenim djelom.