Rezultati akcije "Manje oružja, manje tragedije" za 2012. godinu

Photo PU_BB/slike vijesti/Manje oružja, manje tragedija .jpg

Tijekom 2012. godine veliki je broj građana naše Županije odlučio otkloniti opasnost iz svojih kuća i okoline i dragovoljno predati oružje koje su nedozvoljeno posjedovali te tako izbjeći i moguće prekršajne ili kaznene sankcije.

Foto: ilustracija

Tijekom 2012. godine veliki je broj građana naše Županije odlučio otkloniti opasnost iz svojih kuća i  okoline i dragovoljno predati oružje koje su nedozvoljeno posjedovali te tako izbjeći  i moguće prekršajne ili kaznene sankcije.   

Tako je od građana prošle godine  preuzeto: 12 automatskih pušaka, 7 repetirajućih  i  4  poluautomatske puške, 6 pištolja i revolvera, 213 ručnih bombi, 46 mina,  49 komada raznog rasprskavajućeg oružja, 7 komada ostalih vrsta oružja te 23334 komada raznog streljiva kao i 4,7 kg eksploziva. 

I nadalje pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ za sigurniju budućnost bez oružja.

Upućujemo i apeliramo na građane da sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 i sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika koji će na dogovoreno mjesto doći u civilu i sa vozilima bez policijskih obilježja te oružje preuzeti bez pitanja o porijeklu i bez sankcija.

Ova akcija se organizira u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u RH, a kampanja se financira iz EU regionalnog projekta SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana.

Nadamo se da će se građani i ove godine  još više odlučivati na dragovoljnu predaju  oružja i minskoeksplozivnih sredstava te time doista doprinijeti da ima manje tragedija u kojima nerijetko stradaju i djeca.   

Dakle, riješite se oružja bez sankcija i učinite Vaš život sigurnijim!

Inače, tijekom prošle godine, zbog nedozvoljenog držanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava podnijeli smo 20 kaznenih prijava protiv isto toliko osoba, za što isti mogu biti kažnjeni od tri  mjeseca do tri godine zatvora, a ako su u pitanju veće količine oružja počinitelji mogu biti kažnjeni i do pet godina zatvora.

Isto tako, iz istog razloga podnijeli smo protiv  138 prekršitelja optužne prijedloge, odnosno prekršajne prijave. Ove osobe mogu biti kažnjene sa novčanom kaznom do 100 000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Dakako da se nelegalno oružje u svim slučajevima oduzima.