Akcija na području PU splitsko dalmatinske: maloljetnici zatečeni u kasnim izlascima bez pratnje odraslih

Photo PU_SD/policajac01.bmp

 Tijekom ovog vikenda, u noći s petka na subotu i subote na nedjelju, policijski službenici, među kojima i specijalizirani policijski službenici za maloljetničku delinkvenciju, ponovno su na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveli pojačane aktivnosti s ciljem zaštite maloljetnih osoba. Tom prilikom je za vrijeme noćnog izlaska, u vremenu od 23.00 do 5.00 sati, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje, zatečeno ukupno 12 osoba mlađih od 16 godina, što je u suprotnosti s odredbama članka 95.Obiteljskog zakona. Također je zabilježen jedan slučaj usluživanja maloljetnika alkoholom u ugostiteljskom objektu, dok je jedan maloljetnik zatečen u neovlaštenom posjedu manje količine marihuane.

  

Tijekom ovog vikenda, u noći s petka na subotu i subote na nedjelju, policijski službenici, među kojima i specijalizirani policijski službenici za maloljetničku delinkvenciju, ponovno su na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveli pojačane aktivnosti s ciljem zaštite maloljetnih osoba.  Tom prilikom je za vrijeme noćnog izlaska, u vremenu od 23.00 do 5.00 sati, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje, zatečeno ukupno 12 osoba mlađih od 16 godina, što je u suprotnosti s odredbama članka 95.Obiteljskog zakona. Također je zabilježen jedan slučaj usluživanja maloljetnika alkoholom u ugostiteljskom objektu, dok je jedan maloljetnik zatečen u neovlaštenom posjedu manje količine marihuane.

Za napomenuti je da je tijekom listopada u navedenim akcijama policije, u noćnim izlascima bez pratnje odraslih zatečeno više od 50 maloljetnika, mlađih od 16 godina, a zabilježeno je i nekoliko slučajeva prodaje duhanskih proizvoda i usluživanja maloljetnika alkoholom. O svemu navedenom policija će izvijestiti nadležne Centre socijalne skrbi.

Ovim akcijama, koje Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi već nekoliko godina, pokušava se ukazati na problem mladih bez nadzora. Cilj akcije je prevencija asocijalnog ponašanja maloljetnika, posebice onih ponašanja kojima se stječu obilježja kaznenih djela i prekršaja.

Stoga opetovano apeliramo na sve građane, posebno roditelje, ugostitelje i trgovce, na potrebu poštivanja zakonskih odredbi koje se odnose na noćne izlaske maloljetnika, te ograničavanje kupnje i konzumacije alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima.