U prostorijama Auto Kluba Split održana konferencija za medije: Sigurnost u cestovnom prometu

Photo PU_SD/promet konf 2.JPG

foto: PU splitsko-dalmatinska 

U prostorijama HAK Auto kluba Split, danas, 10. prosinca, u organizaciji PU splitsko-dalmatinske, Službe za sigurnost cestovnog prometa, a uz potporu partnera HAK AK Split, održana je tematska konferencija za medije, na kojoj je prezentirano aktualno stanje sigurnosti cestovnog prometa na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Na konferenciji za medije sudjelovali su voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Siniša Mihanović,  predsjednik HAK AK Split Stanko Smodlaka, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić, predstavnik Udruge prometnih inženjera AMAC –  Jure Granić i predstavnik udruge motorista "Plavi vitezovi" Zvonimir Šakić.

Voditelj Službe Siniša Mihanović naveo je kako se na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, od početka godine bilježi povećanje broja prometnih nesreća, kao i povećanje broja smrtno stradalih sudionika u prometu. „U jedanaest mjeseci smrtno je stradala ukupno 31 osoba. Posebno bi želio ukazati na podatak kako je na državnoj cesti D-8 od početka godine poginulo 12 osoba, od kojih je 11 osoba poginulo na dionici od Stobreča do Makarske. Porast broja smrtno stradalih je posebno uočljiv kada se iz ukupne brojke izdvoje motociklisti, pa je tako ove godine život izgubilo njih 16“, istakao je voditelj Mihanović.

Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, na prometnicama se očekuje pojačan intenzitet prometa. Kako bi se osiguralo sigurno i nesmetano odvijanje prometa kao i zaštita svih sudionika u prometu, PU splitsko-dalmatinska će djelovanje prometne policije usmjeriti na kritične cestovne pravce i mjesta gdje se očekuje otežano odvijanje prometa.

Kako vlastitim ponašanjem ne bi doveli u opasnost sebe i druge sudionike u prometu, molimo građane da poštuju zakonske propise, naredbe o ograničenju prometa na cestama, koriste pregledana i tehnički ispravna vozila i upute prometne policije. Upozoravamo vozače da brzinu svog vozila prilagode uvjetima i stanju na kolnicima, te da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva – koristite javni ili taxi prijevoz. U uvjetima noćne vožnje, posebno vikendom, potrebno je voziti sporije i opreznije. Ukoliko se na put kreće u kontinentalni dio Hrvatske, vozila moraju biti opremljena zimskom opremom (zimske gume M+S ili ljetne s lancima u vozilu spremnima za montažu).

Posebno upozoravamo motocikliste da poštuju ograničenja brzine i prilagode vožnju stanju i uvjetima na kolnicima, a također je potrebno voditi računa o zaštitnoj opremi i gumama na motociklu.

Isto tako, apeliramo i na vozače ostalih kategorija vozila da prilikom vožnje vode računa o motociklima i mopedima, te da budu posebno oprezni prilikom skretanja, pretjecanja ili zaobilaženja drugih vozila, odnosno da navedene radnje ne poduzimaju prije nego što se uvjere da ih mogu poduzeti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu.