PU SPLITSKO DALMATINSKA NA KONFERENCIJI „UPRAVLJANJE RIZIKOM I SIGURNOST MUZEJA“

Photo PU_SD/sl.1.jpg

Nakon prezentacije i praktičnog prikaza kontakt rajona, opisane mogućnosti terenske razmjene informacija korisnih planerima sigurnosti muzeja putem kontakt policajaca i predstavljenog koncepta prevencije kroz praktično partnerstvo na relaciji muzeji – policija, reakcija stručnjaka sa međunarodnim iskustvom potvrdila je kvalitetu planiranog i potencijal za konkretan napredak na terenu.

 

U organizaciji Međunarodnog komiteta za sigurnost muzeja ( International Committe on Museum Security – ICMS ) od 2. do 8. listopada 2011. u Splitu je održana konferencija na temu „ Upravljanje rizikom i sigurnost muzeja“.

 

Pet dana, na različitim lokacijama u gradu, stručnjaci na poslovima sigurnosti uspoređivali su iskustva iz nekih od najvećih svjetskih muzeja i galerija.  Uz predavače iz Nizozemske koju je predstavljao menadžment sigurnosti Van Gogh muzeja u Amsterdamu, predstavnike Ruske nacionalne galerije, Kraljevskog muzeja umjetnosti iz Belgije, Arheološkog muzeja iz Norveške, Nacionalne galerije iz Praga i stručnjake sigurnosti iz Velike Britanije, Turske, Izraela, Austrije, Njemačke, Izraela, Kanade, Danske, Poljske i Moldavije, i predstavnici Muzeja hrvatskog Zagorja te domaćina Muzeja Ivana Meštrovića prezentirali su aktualno stanje sigurnosti i planove za budućnost u hrvatskim muzejima.

Posebna kvaliteta konferencije praktične su radionice u prostorima Arheološkog muzeja, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Galerije Meštrović i Muzeja Grada Splita u kojima su radne skupine stručnjaka različitih profila i iskustava, nakon izravnog uvida i analize aktualnog stanja, izradile i prijedloge za otklanjanje uočenih nedostataka kao doprinos razvoju sustava sigurnosti muzeja u Hrvatskoj.

Na poziv organizatora, predstavnici PU splitsko dalmatinske Antonio Vulas, načelnik postaje pomorske policije i Slobodan Marendić, načelnik sektora policije pridružili su se konferenciji i predstavili rad PU kroz temu „Partnerstvom do sigurnosti – koncept Policije u zajednici „.

Nakon prezentacije i praktičnog prikaza kontakt rajona, opisane mogućnosti terenske razmjene informacija korisnih planerima sigurnosti muzeja putem kontakt policajaca i predstavljenog koncepta prevencije kroz praktično partnerstvo na relaciji muzeji – policija,  reakcija stručnjaka sa međunarodnim iskustvom potvrdila je kvalitetu planiranog i potencijal za konkretan napredak na terenu.

Predsjednik Međunarodnog komiteta za sigurnost muzeja, Willem Hekman, Kanada, u završnom je govoru posebno istaknuo kako visokoj ocjeni za organizaciju i kvalitetu konferencije, u značajnoj mjeri doprinosi upravo sudjelovanje i aktivno učešće službenika PU splitsko dalmatinske.