Sjećanje na prvu žrtvu Domovinskog rata: U Aržanu obilježena 25. godišnjica smrti Josipa Jovića

Photo PU_SD/Josip Jović 2016 nasl.jpg

 foto: PU splitsko-dalmatinska 

U spomen na prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, danas je održana svečanost u njegovom rodnom mjestu Aržanu, povodom 25. godišnjice pogibije, kojoj su uz članove njegove obitelji nazočili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Splitsko-dalmatinske županije, gradova, općina i braniteljskih udruga, te brojni građani koji su na taj način željeli odati počast junaku Domovinskog rata.

Josip Jović je poginuo 31. ožujka 1991. na Plitvicama, u dobi od 22 godine, kao prva žrtva Domovinskog rata, pala u borbi za slobodnu Hrvatsku.

Na današnjoj svečanosti, koja je započela na mjesnom groblju u Aržanu, vijenac i svijeću na grob Josipa Jovića su ispred Ministarstva unutarnjih poslova položili  zamjenik ministra unutarnjih poslova i izaslanik ministra Davor Blažević, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević i zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Anton Dražina.

Nakon polaganja vijenaca, u župnoj crkvi Svih Svetih održana je sveta misa, koju je predvodio policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota, uz župnika don Antu Čipčića.

Obilježavanju godišnjice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika nazočili su još i načelnica i načelnici Sektora PU splitsko-dalmatinske, načelnici policijskih postaja i Ivica Franić, načelnik SOA Centra Split Mate Babaja, zatim župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, načelnica i načelnici općina Cista Provo, Lovreć, Podbablje, Zmijavci, Zagvozd, Lokvičići, Proložac, Runovići i Podstrana, te umirovljeni generali Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Primorac i admiral Ante Urlić.

Svečanost je završila akademijom u Osnovnoj školi Josipa Jovića u Aržanu, na kojoj se nazočnima obratio Davor Blažević, koji je istaknuo kako Josip Jović nije samo prva žrtva Domovinskog rata, već jedan od temelja Hrvatske države, koji nas je sve zadužio da se ponosno borimo za svoju Domovinu. „Njegovo herojstvo čini ga besmrtnim i dostojnim stranica hrvatske povijesti. Njegovo herojstvo nema trajanja, već je stalni podsjetnik na najveću vrijednost koja nam je ostala – život u slobodi!. Velikim ljudima i borcima nas ne čini puška na prsima, već srce koje nas pokreće. Čuvajmo svoju Domovinu i dozvolimo joj da raste i da se razvija u prosperitetnu europsku zemlju“, naveo je između ostalog u svom obraćanju. Zahvalio je obitelji Jović i svim obiteljima koje su podnijele žrtvu u Domovinskom ratu, a na kraju je uputio i posebnu zahvalu hrvatskoj policiji: „Posebno hvala i svim pripadnicima hrvatske policije – njihova snaga, odvažnost i neustrašivost utkani su u povijest hrvatskog naroda, a današnje generacije imaju težak zadatak: zadržati čast struke i strpljivo i jedinstveno živjeti Hrvatsku.“

Svečanost je uveličao nastup klape PU splitsko-dalmatinske „Sveti Mihovil“, kao i nastup učenika Osnovne škole Josipa Jovića, koji su zajedno sa svojim učiteljima i ravnateljem Tomislavom Perkovićem pripremili poseban program, koji je vodio policijski službenik Toma Budić, bivši učenik Osnovne škole u Aržanu.