Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta

Photo PU_SD/Safety Net.jpg

 foto: ilustracija 

U Hrvatskoj i svijetu obilježava se Dan sigurnijeg Interneta. Inicijativa je pokrenuta 2004. i od tada se nastavlja širiti na države diljem svijeta, te se obilježava svake godine, drugog utorka u veljači.

Službenici Odjela prevencije su početkom veljače, vezano uz obilježavanje Dana sigurnijeg interneta, održali predavanja za učenike viših razreda u Osnovnoj školi Kraljice Jelene u Solinu. U sklopu programa "Sigurna mreža" učenici su upoznati s mogućim opasnostima s kojima se mogu susresti kada koriste Internet i društvene mreže, te s načinima pravilnog i sigurnog korištenja društvenih mreža, prvenstveno vezano uz zaštitu osobnih podataka. U predavanja je bilo uključeno više od 120 djece, učenika šestih razreda solinske škole. Suradnja s Osnovnom školom Kraljice Jelene nastaviti će se i organizacijom predavanja roditeljima, koji sudjeluju u radu Vijeća roditelja.

Ovo je jedan od projekata koji Odjel prevencije PU splitsko-dalmatinske provodi vezano uz sigurnost djece na internetu. Policijska uprava splitsko-dalmatinska, u cilju podizanja razine sigurnosti djece na Internetu, a u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i studentima iz Društva mladih programera (DUMP) izradila je web aplikaciju za učenike splitskih osnovnih škola, naziva "SafetyNet - Bitka za sigurnost".  Aplikacija sadrži: kviz znanja sa postavkama za prilagodbu i natjecateljsko bodovanje, veliki broj zanimljivih materijala  za učenje iz područja Interneta i društvenih mreža, primjerene sadržaje  za roditelje, upozorenja, te dio u kojem se korisnici upućuju u mjere zaštite i prijavu zlostavljanja policiji, linkove za druge slične sadržaje. Razlog izrade aplikacije je korištenje pozitivne prakse, ali i ostvarivanje komunikacije i slanje poruke djeci na prihvatljivom mediju i na prihvatljiv način, mogućnost i dostupnost većem broju korisnika, te približavanje  korisnicima djeci i roditeljima i u njihovom domu.  Aplikacija "SafetyNet-Bitka za sigurnost" trenutno se nalazi na službenim web stranicama svih splitskih, solinskih i kaštelanskih  osnovnih škola, s ciljem da uskoro bude postavljena na službene stranice svih osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije.