Regionalni seminar o borbi protiv međunarodnog krijumčarenja droga

Photo PU_SD/reg (5) web.jpg

 foto: PU splitsko-dalmatinska 

Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj i uz sudjelovanje UN Ureda za droge i kriminal (UNODC), a u organizaciji Ureda za unutarnje poslove pri Francuskom Veleposlanstvu, 2. i 3. lipnja u prostorijama Muzeja Grada Splita, održati će se Regionalni seminar o borbi protiv međunarodnog krijumčarenja droga u jugoistočnoj Europi.

Regionalni seminar su danas svečano otvorili Veleposlanica Francuske u Republici Hrvatskoj Michèle Boccoz i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Veleposlanica Francuske u Republici Hrvatskoj Michèle Boccoz navela je kako joj je izuzetna čast sudjelovati na otvorenju seminara koji je osmišljen kao platforma za razmjenu informacija, dosadašnje prakse, ali i načina postupanja između stručnjaka koji se bave ovom problematikom. Navela je kako je do sada pokazana odlučnost u borbi protiv droge, te je istakla kako je međusobna suradnja od izuzetnog značaja za suzbijanje ove vrste kriminala.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Ranko Ostojić,  između ostalog je istakao važnost međunarodne policijske suradnje u borbi protiv kriminaliteta droga, kao oblika kriminaliteta s međunarodnim karakterom, visokim stupnjem organiziranosti i hijerarhijske uređenosti zločinačkih udruženja, sa sofisticiranim komunikacijama između počinitelja, te velikom financijskom moći i brojnosti zločinačkih udruženja. Naveo je kako u Republici Hrvatskoj bilježimo porast zapljena svih vrsta droga, u petogodišnjem razdoblju, što je rezultat pojačanih aktivnosti policije, posebno u turističkim središtima tijekom ljetnih mjeseci. „Stanje i kretanje problematike droga u Hrvatskoj je stabilno. U padu je broj novoevidentiranih osoba u sustavu tretmana i prevencije, a osim sporadičnih slučajeva uzgoja marihuane, nema značajnije proizvodnje droga niti aktivnosti tzv. narkokartela i sličnih kriminalnih skupina“, naveo je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, ističući da je u RH uspostavljen učinkovit nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga, a na nacionalnoj razini, u okviru Nacionalne strategije i Akcijskog plana, Ministarstvo unutarnjih poslova je do sada, a tako će biti i ubuduće, najznačajniji nositelj aktivnosti suzbijanja ponude na ilegalnom narko tržištu.    

Cilj ovog dvodnevnog seminara je jačanje uzajamne suradnje u suzbijanju  krijumčarenja narkoticima takozvanom „balkanskom rutom“, koja još uvijek predstavlja glavni cestovni, zračni i pomorski pravac za krijumčarenje droge prema zapadnoj Europi, te razmjena podataka i iskustava iz područja djelovanja protiv organiziranog kriminala.  

Na seminaru će, uz predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije,  sudjelovati stručnjaci iz francuskog Ministarstva pravosuđa, te policijskih i carinskih službi specijaliziranih za suzbijanje krijumčarenja i zlouporabe droga, kao i stručnjaci iz njemačkog Bundeskriminalamta, te predstavnici  iz drugih zemalja regije.